07-05-2021, 08:10
(06-05-2021, 20:24)Jestemnadzieja napisał(a): Jestem Natalia mam 29 lat i jestem na etapie stawiania diagnozy jaką jest SM. Pod koniec maja mam dostarczyć kolejne rezonanse i prawdopodobnie usłyszę ostateczna diagnozę. Lecz nie o tym chciałam napisać. Moim problemem jest okropny palący, szczypiący ,kłujący, rozszarpujący ból między łopatkami mniej więcej na wysokości tH5. Trwa to już pół roku,lekarze neurolodzy nie patrzą na płytę z rezonansu tylko czytają opis. Boje się że lekarz ,który opisywał mój rezonans zwyczajnie się pomylił i ognisko na tH5 zamiast jakimś guzem to nazwał demielinizacją bo właśnie w tym miejscu mam te okropne bóle przez które chce popełnić samobójstwo bo lekarze wypisują mi tylko leki na bóle neuropatyczne a fizjoterapia nic nie daje tylko uszczupla mój portfel a raczej mojego męża bo ja z racji bóli już nie pracuje. Zaznaczę że bóle te są najsilniejsze podczas leżenia i siedzenia. Po zaśnięciu nie czuje nic i żaden ból mnie nie wybudza. Ból ten ustępuje także podczas chodzenia. Czy można pomylić demielinizację z guzem nowotworowym ? Opis rezonansu ,,w zakresie piersiowego odcinka rdzenia kręgowego na poziomie trzonu th5 widoczne nieostro ograniczone ognisko o podwyższonej intensywnosci sygnału w obrazach T2 zalwznych i sekwencji STIR na długości około 1.2cm i śr. w płaszczyźnie poprzecznej około 0.6 cmzlokalizowane głównie w zakresie lewobocznej części rdzenia ze śladowym efektem masy. Zmiana w obrazach T1 praktycznie nie różnicuje się a po podaniu kontrastunie wykazano żadnych cech znamiennego wzmocnienia. Obraz na pierwszym miejscu zmiany demielinizacyjne
(07-05-2021, 00:12)JMonika79 napisał(a): Dobrze odpisałaś![]()
Co ciekawe wyszła nowa plaka w odcinku szyjnym a nie w piersiowym, pomimo tego paskudnego bolu między łopatkami w odcinku piersiowym nie wyszlo nic. Wszystko zrzucono na ten nowy glut w szyi. Ból zaczął mijac zanim zgłosiłam sie do lekarza, ale pojawily sie inne cuda, i tak naprawdę jak zgłosiłam sie do lekarza to ledwo szlam na nogach, znaczy sie nie mialam problemów z chodzeniem ale problemy z równowagą. Bez podparcia sie czymkolwiek badz kimkolwiek- nie uszłabym 3 kroków. Po kontrolnym rezonansie wyszlo oczywiście że ten glut jest tam nadal ale juz nie świecił po kontrascie i ciut sie zmniejszył, byc może to ma znaczenie w odczuwaniu tego bólu.
Strasznie się wystraszylam że to rak. Jak wygląda demielinizacja na rezonansie? To jest jakaś plama czy raczej jakiej przerzedzenie struktur? Jest możliwe żeby lekarz opisujący rezonans pomylił naczyniaka z demielinizacja?