16-09-2021, 17:38
Przestrzegam wszystkich przed stosowaniem tego leku,ja robiłam sobie zastrzyki przez kilka lat i przez ten czas, pomimo że nie miałam nowych rzutów, nabawilam się poważnej niedoczynności tarczycy,aktualnie muszę zażywać duże dawki euthyroxu,do tego totalnie wysiadla mi psychika (To był najgorszy czas w moim życiu). Nie wiem dlaczego wciskają ludziom taki szajs, skoro dużo wieksza skuteczność ma tecfidera na którą się przerzucilam, do tego nie ma żadnych skutków ubocznych i przede wszystkim jest w postaci tabletek, czyli same plusy..a odnośnie ciąży (w której aktualnie jestem) to biorąc tecfidere można od razu zajść w ciążę, oczywiście podczas ciąży trzeba odstawić, jedyny lek dopuszczony do stosowania w tym okresie to copaxone, natomiast podczas karmienia piersią dopuszczony jest tylko rebif,tak się właśnie dowiedziałam. Rebif zaczyna działać po 6 miesiącach a tecfidera po 3,4 miesiącach więc myślę że z karmieniem piersią dam sobie spokój, bo chcę jak najszybciej wrócić do tecfidery ponieważ nie zazywajac jej miałam rzut w ciąży co po 8 latach remisji choroby bylo dla mnie lekkim szokiem...