16-09-2021, 21:55
(16-09-2021, 17:38)aga7 napisał(a): Przestrzegam wszystkich przed stosowaniem tego leku,ja robiłam sobie zastrzyki przez kilka lat i przez ten czas, pomimo że nie miałam nowych rzutów, nabawilam się poważnej niedoczynności tarczycy,aktualnie muszę zażywać duże dawki euthyroxu,do tego totalnie wysiadla mi psychika (To był najgorszy czas w moim życiu). Nie wiem dlaczego wciskają ludziom taki szajs, skoro dużo wieksza skuteczność ma tecfidera na którą się przerzucilam, do tego nie ma żadnych skutków ubocznych i przede wszystkim jest w postaci tabletek, czyli same plusy..a odnośnie ciąży (w której aktualnie jestem) to biorąc tecfidere można od razu zajść w ciążę, oczywiście podczas ciąży trzeba odstawić, jedyny lek dopuszczony do stosowania w tym okresie to copaxone, natomiast podczas karmienia piersią dopuszczony jest tylko rebif,tak się właśnie dowiedziałam. Rebif zaczyna działać po 6 miesiącach a tecfidera po 3,4 miesiącach więc myślę że z karmieniem piersią dam sobie spokój, bo chcę jak najszybciej wrócić do tecfidery ponieważ nie zazywajac jej miałam rzut w ciąży co po 8 latach remisji choroby bylo dla mnie lekkim szokiem...
Odnośnie Twojej wypowiedzi....każdy lek ma jakieś skutki uboczne ....co nie znaczy, że one wystąpią u każdego i zawsze ....jednemu będzie służył taki lek ....innemu taki ....wszystko zależy od indywidualnej tolerancji organizmu .....więc nie ma co straszyć innych....są osoby, które bardzo dobrze tolerują interferon ....pomijam fakt, że nie każdy może brać tabletki ....wtedy wyjściem są właśnie zastrzyki .
Super, że w końcu masz dobrze dobrany lek pod swój organizm ...czasami potrzeba czasu i roznych prob , żeby znaleźć ten właściwy.