Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co potrzebne do postawienia diagnozy SM?
(28-12-2021, 09:29)Sc13 napisał(a): Danutka,
gdy będziesz szła na ponowną wizytę u neurologa to miej przy sobie wyniki obu rezonansów magnetycznych (opis + płyty) - skoro na drugim rezonansie pojawiły się/zostały wykryte (rezonans był z kontrastem czy bez?) zmiany, to lekarz będzie miał podstawę by Cię włączyć szybko do programu lekowego. Ja miałem tylko jeden rzut (objawy: podwójne widzenie i ogromne zmęczenie) i od razu w szpitalu po drugim rezonansie (z kontrastem; pierwszy bez kontrastu na SOR nic nie wykrył) zdiagnozowano u mnie SM (luty br., dostałem Solumedrol przez 5 dni) i skierowano pod opiekę poradni. I jeszcze jedna rada - znajdź dobrego lekarza/poradnie SM i sprawdź sobie terminy wizyt w różnych poradniach bo np. do Wołomina czekałem 7 miesięcy, a w Konstancinie-Jeziorna tylko 2 miesiące - teraz tam się leczę i w ciągu 2 tygodni od drugiego rezonansu (wykryto nowe zmiany) dostałem się do programu lekowego (zacząłem wczoraj 2 tydzień z Tecfiderą).

Tak rezonans miałam robiony z kontrastem. I w wynikach napisano że są właśnie te 2 zmiany w odcinku szyjnym kręgosłupa które nie ulegają wzmocnieniu po podaniu kontrastu - ale szczerze mówiąc nie bardzo wiem o co w tym chodzi, czy to ma jakieś znaczenie ? Pewnie ma Oczko
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Co potrzebne do postawienia diagnozy SM? - przez Danutka - 28-12-2021, 11:18

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości