04-04-2017, 20:13
(04-04-2017, 19:33)belanna napisał(a): Witaj Zuza
Uważam podjęty przez Ciebie temat za ważny i z radością wypełniłabym ankietę, ale przyznam, że pierwsze, bardzo rozbudowane pytanie trochę mnie zniechęciło i porzuciłam wypełnianie. Jestem z wykształcenia socjologiem (pracuję jako nauczyciel akad4emicki), więc może to zboczenie zawodowe. Chodzi o to, że wiele punktów się tak naprawdę powtarza. Miałam co chwila wrażenie, że już na to odpowiadałam... Np. czym różni się "Moje wysiłki koncentrują się na tym aby coś z tą sytuacją zrobić." od "Podejmuję działania, aby poprawić tę psytuację." i "Staram się wypracować strategię czy plan określający, co należy robić." albo "Uzyskuję wsparcie emocjonalne od innych." od "Otrzymuję otuchę i zrozumienie od innych."? Odpowiedź "Piję alkohol..." w ogóle pojawia się dwa razy, to chyba błąd edycyjny. Jeśli jest jeszcze taka możliwość, to może pomyśl o poprawieniu tego kwestionariusza? Ja bym radziła w ogóle zmniejszyć liczbę tych odpowiedzi, no i przerobić tak, żeby były jednak rozłączne, a nie się powtarzały.
Piszę to nie po to, żeby Cię krytykować albo się mądrzyć, tylko podpowiedzieć, co możesz zrobić, aby uzyskać więcej odpowiedzi od respondentów i aby nie porzucali oni wypełniania kwestionariusza w połowie. Możesz uznać to za belferskie zboczenie ;-). Powodzenia!
Witaj Belanna,
rozumiem, że może to być denerwujące, w jakimś stopniu frustrujące a co za tym idzie zniechęcające do wypełnienia całej ankiety. Jednak użyty przeze mnie kwestionariusz jest standaryzowaną metodą, wydaną przez Pracownie Testów Psychologicznych Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, posiadającą polską adaptację z racji czego nie został zmieniony.
Dziękuję za Twoje spostrzeżenia, jestem otwarta na każdą konstruktywną uwagę

Pozdrawiam