31-08-2022, 23:02
Hej wszystkim, mam prośbę o poradę 
Od 10 lat jestem na Avonexie, w MR głowy co roku bez nowych zmian, ale teraz okazało się ze mam sporo nowych zmian w kręgosłupie w porównaniu z badaniami wyjściowo.
Lekarze zalecają mi zmiane leku, proponują zeby poczekać na Kesimpte bo podobno ma być w programie od listopada.
Czy jest jakiś sposób zeby dostać lek wcześniej?
Czy są może jakieś badania kliniczne lub można na własną rękę sprowadzić lek z zagranicy?
Pytam bo z tego co przeczytałem czesc z Was juz przyjmuje Kesimpte z super efektem, do listopada zostały jeszcze 2 miesiące (o ile oczywiście Kesimpta wejdzie do nowego programu), lek jaki przyjmuje dotychczas okazał się już nieskuteczny, co chwile mam jakieś nowe drętwienia i przyznam szczerze ze czuje się jakbym siedzial na tykającej bombie.

Od 10 lat jestem na Avonexie, w MR głowy co roku bez nowych zmian, ale teraz okazało się ze mam sporo nowych zmian w kręgosłupie w porównaniu z badaniami wyjściowo.
Lekarze zalecają mi zmiane leku, proponują zeby poczekać na Kesimpte bo podobno ma być w programie od listopada.
Czy jest jakiś sposób zeby dostać lek wcześniej?
Czy są może jakieś badania kliniczne lub można na własną rękę sprowadzić lek z zagranicy?Pytam bo z tego co przeczytałem czesc z Was juz przyjmuje Kesimpte z super efektem, do listopada zostały jeszcze 2 miesiące (o ile oczywiście Kesimpta wejdzie do nowego programu), lek jaki przyjmuje dotychczas okazał się już nieskuteczny, co chwile mam jakieś nowe drętwienia i przyznam szczerze ze czuje się jakbym siedzial na tykającej bombie.