01-03-2023, 22:07
(01-03-2023, 16:24)Prezes napisał(a): Co ma ksiądz?? No właśnie….. bo ja myślałem naiwnie, że wytłumaczy mi kilka kwestii o życiu, o śmierci młodych ludzi…. O Bogu… tak normalnie. Jak człowiekowi, który szuka odpowiedzi …. Tak…. Wielebny opowiedział mi o życiu parafii, o remontach itd…. Ale o swoim Szefie nie wspomniał.
Panie Prezesie - teraz będzie poważnie. Nie każdy wielebny jest w stanie powiedzieć coś mądrego. Zresztą skąd ma znać odpowiedź na pytanie dlaczego dzieci? dlaczego młodzi? Jeden raz spotkałam księdza, jak pracowałam na onkologii, na co dzień miał do czynienia z cierpieniem i śmiercią i też nie potrafił mi tego wytłumaczyć. Nie róbmy sobie z Pana Boga niebieskiej ubezpieczalni, On nie siedzi gdzieś tam i nie wskazuje palcem, że teraz ty i ty i ty... Normalne jest, że pytamy siebie i innych, ale nie uzyskamy odpowiedzi. Był taki serial "Dekalog" genialnego reżysera Kieślowskiego. Po każdym odcinku była rozmowa z księdzem- teologiem i on starał się pewne rzeczy wyjaśniać, ale nie wszystko zrozumiałam i do dziś nie potrafię znaleźć odniesienia jednego z odcinków do przykazania. Jak będę miała chwilkę napiszę o co chodzi, bo ciekawa jestem Waszej interpretacji.
------------------------------------
Luśka! Benita! -
no i co ja mam na to poradzić, że jestem taką niepoprawną optymistką...