06-03-2023, 07:24
(05-03-2023, 21:42)madzia1519 napisał(a): Część wszystkim .Jestem w programie lękowym obecnie przyjmuje leki Tecifidera od 4 lat a pierwsze leki to rebil przyjmowałam z 3.5 roku .a choruje już 8 lat .Planuje zajść w ciążę i przeraża mnie zastrzyki a zastrzyki mają być copaxson strasznie się boje ich wolałabym brać Tecifidera tabletki .A copaxson to na okres ciąży plus karmienie piersią około pół roku a potem pośród na tecfidera.Prosze pomóżcie co mam zrobić czy bardzo bolą zastrzyki copaxsonLeczę się w DE i tez tecfidera 5 lat do ciąży i zaczynam znowu po karmieniu.
Część wszystkim .Jestem w programie lękowym obecnie przyjmuje leki Tecifidera od 4 lat a pierwsze leki to rebil przyjmowałam z 3.5 roku .a choruje już 8 lat .Planuje zajść w ciążę i przeraża mnie zastrzyki a zastrzyki mają być copaxson strasznie się boje ich wolałabym brać Tecifidera tabletki .A copaxson to na okres ciąży plus karmienie piersią około pół roku a potem pośród na tecfidera.Prosze pomóżcie co mam zrobić czy bardzo bolą zastrzyki copaxson
Z tego co mówi mi lekarz to w ciąży nie wskazane leki i ciąża jest szczególnie ważna bo w tym czasie organizm pracuje inaczej żeby chronić dziecko. Nawet myślę że mogli by wymyśleć terapię hormonalną bo ja w czasie ciąży czułam się po prostu zdrowa. Wiem że każdy organizm inny ale może warto poradzić się innego lekarza. Może dziewczyny bo jest tu trochę mam też ci napiszą jak u nich ciąża przebiegała. Niebezpieczeństwo rzutu jest w czasie połogu więc zawsze jak się boisz a to normalne możesz. wrócić do leku po porodzie.