11-03-2023, 17:28
(10-03-2023, 06:03)Benita napisał(a): Na prawdę?! Płacą wam za polecanie takich rzeczy?! Dajcie spokój i przestańcie bzdury pisać, że w SM wszystko zabronione i nie do użytku. Sauna, słońce, gorące kąpiele ale nie takie bzdury. Błagam inne forum wam potrzebne i psychiatra.
Nigdzie nie napisałam, że jest zabronione i nie do użytku, tylko zadałam pytanie i prośbę o opinię (2 lata temu), więc proszę mnie nie obrażać i nie odsyłać do psychiatry
Na stronie zapytajosm.pl też ktoś o to pytał, przeklejam poniżej odpowiedź neurologa jakby kogoś interesował temat:
Przestrzegałabym przed używaniem tego typu masażerów nie tylko osoby z SM, ale wszystkich. Masaż powinien być przeprowadzony w sposób profesjonalny.
Należy szczególnie uważać na okolice karku, ponieważ po obu jego stronach przebiegają tętnice kręgowe, które unaczyniają pień mózgu. Pień mózgu to miejsce, w którym znajdują się wszystkie ośrodki ważne dla życia tj. oddychania czy bicia serca.
Źle wykonany masaż w tych okolicach może doprowadzić do rozwarstwienia tętnicy kręgowej, a w konsekwencji do udaru z ciężką niepełnosprawnością albo nawet zgonu.