11-03-2023, 20:19
(11-03-2023, 19:23)Tosiia napisał(a):(11-03-2023, 17:28)marcepanka napisał(a): Nigdzie nie napisałam, że jest zabronione i nie do użytku, tylko zadałam pytanie i prośbę o opinię (2 lata temu), więc proszę mnie nie obrażać i nie odsyłać do psychiatry![]()
Na stronie zapytajosm.pl też ktoś o to pytał, przeklejam poniżej odpowiedź neurologa jakby kogoś interesował temat:
Przestrzegałabym przed używaniem tego typu masażerów nie tylko osoby z SM, ale wszystkich. Masaż powinien być przeprowadzony w sposób profesjonalny.Należy szczególnie uważać na okolice karku, ponieważ po obu jego stronach przebiegają tętnice kręgowe, które unaczyniają pień mózgu. Pień mózgu to miejsce, w którym znajdują się wszystkie ośrodki ważne dla życia tj. oddychania czy bicia serca.Źle wykonany masaż w tych okolicach może doprowadzić do rozwarstwienia tętnicy kręgowej, a w konsekwencji do udaru z ciężką niepełnosprawnością albo nawet zgonu.
dokładnie - Twoje pytanie marcepanka było jak najbardziej trafne tym bardziej, że nawet jeśli by nie chodziło o pistolet do masażu ( tak na marginesie też znalazłam informacje, że niezalecany jest osobom cierpiącym na osteoporozę, żylaki, zajrzepicę i SM) to każdy z nas przechodzi tę chorobę inaczej nie tylko fizycznie, ale i psychicznie i mamy prawo bać się próbować wielu rzeczy (nawet tych, które wydają się w żaden sposób nie ingerować w chorobę), a forum jest właśnie po to by prosić o rady ...
Bez komentarza.