Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SM, prążki oligoklonalne, neuroborelioza??
Witam wszystkim. Jestem tu świeżynka. U mnie SM ? Objawilo sie zdretwieniem lewej strony twarzy od nosa w gore .W zasadzie to kilka miesiecy wcześniej zaczaly mi mrowic plecy miedzy lopatkami ale stwierdzialam ze to na pewno przez to ze w mojej pracy mam wymuszona pozycje ciala przez co czesto od schylania glowy boli mnie szyja wiec myslalam ze to pewnie jakis ucisk w kregoslupie. Dochodzac do brzegu, po epizodzie odretwienia lewej strony twarzy robilam sobie prywatnie rezonans magnetyczny i z plytka poszlam do neurologa. Ten dal mi skierowanie do szpitala na następny dzien. W szpitalu zrobili mi jeszcze jeden rezonans tym razem z kontrastem. W opisie widnialo ze toczy sie u mnie proces demielinizacyjny i zmiany mam ulokowane w charakterystycnych miejscach dla przebiegu SM. Tego samego dnia pobrali mi plyn mozgowo rdzeniowy. Wlaczyli sterydy dozylnie przez kolejne 5 dni . Idac do szpitala(miesiac temu) oprocz ciagle odretwialej lewej strony twarzy nic mi nie dolegało. Po wyjściu ze szpitala i przyjeciu silnych sterydow stwierdzam ze nagle mam jakies inne objawy , czuje ze strona ciala jest jakas dziwna, noga w lydce jakby z waty. Lewa reka tez jakby slabsza. Czasami czuje jak mrowieje mi palec u reki i czasami strasznie trzesie mi sie prawa reka ... Nigdy wczesniej takich objawow nie mialam i jestem tego pewna na 100 %. Czy to jest normalne ze po przyjeciu sterydów moj stan zamiast sie poprawić to jakby sie pogorszyl?? ( Jedyny plus to to ze po jakims czasie od wyjsca ze szpitala czucie na twarzy wrocilo do normy) Odebralam wczoraj wynik na obecność prążków. Brzmi on "poza prążkami identyczymi jak w surowicy, obecne sa dodatkowe prazki w PMR (typ 3) " czy ktos z was moze mi wyjasnic jak to rozumiec ? Czy to znaczy ze w surowicy nie ma prazkow i sa one tylko w PMR czy moze prazki sa i w surowicy i na dodatek w PMR ? Chcialabym się upewnić. 
Ps . Robili mi testy na borelioze jednak wszyscy wiemy jak "czule" te testy sa. A pamiętam jak w dzieciństwie mialam w sobie 2 nimfy kleszczy i przypominam sobie ze po kilku latach od ugryzienia mialam straszliwe bole kolan ktore w koncu przeszly, miewałam czesto bole miesni , napady boli glowy po 2 tyg ... Mysle o zrobieniu badan LTT jednak nie wiem czy to ma w ogole sens... Czy przyjac w koncu do wiadomosci ze to najpewniej jednak SM i sprobowac sie z tym pogodzić  Huh Płacz
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
SM, prążki oligoklonalne, neuroborelioza?? - przez Sylwia1994 - 25-03-2023, 14:46

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości