11-04-2023, 19:42
(10-04-2023, 22:21)Benita napisał(a):(10-04-2023, 16:56)Akinom napisał(a): To ja powiem, ze biorę tec od 6 lat. Nowych zmian nie ma, ale fizycznie pomaga,, jak umarlemu kadzidlo. Jest mi coraz gorzej. Niestety do lekarza to nie trafia. MRI w porządku znaczy lek dziala i nic nowego nie dostanę. Ze skutków ubocznych - mega flesze, bol brzucha po kilka razy dziennie, zle samopoczucie, paskudne włosy, wątroba podrażniona. Chętnie bym z tego zrezygnowała, ale nie mam alternatywy.
Przykro mi że nie chcą ci leku zmienić, to trochę słabo, bo skoro nie działa i czujesz się gorzej to przecież są też różne zastrzyki i inne leki z tej linii. Poza tym każdemu powinno się dopasować lek, bo każdy jest inny i często nie działa wszystko tak samo....a nie możesz powiedzieć że masz coraz gorsze skutki uboczne i się boisz....tych najgorszych?! A z czym bierzesz leki? Bo ty mięsa nie jesz może by pomogło coś z jedzeniem. Ja za pierwszym razem się sfiksowalam bo powiedzieli że najlepiej z sojowym mlekiem itp. też miałam flesze od początku, problemy z żołądkiem ale tylko na początku i do przeżycia....teraz robię po swojemu w trakcie posiłku lykam tabletkę i jem np twarożek do tego ciemny chlebek i warzywka, fleszy brak. Piję też ok 2.5 -3 l wody dziennie i stosuję posty 16:8, nie wiem co pomaga, ale nie chce nawet sprawdzać.
Ja biorę Tec od 1,5 roku. Na początku bardzo silne flashe, wysypka. Przez 1 miesiąc dostałam osłonę na żołądek od lekarza.
Mam odwrotnie to Benity: tec mogę popijać kawą i nic, a twarożek to zazwyczaj armagedon (swądząca wysypka i mega flash).
Ogólnie trzeba jeść odpowiednio przy zażywaniu tec.
Jak to robicie, że stosujecie post np 14:10 a tec trzeba zażywać co 12 godz?