10-05-2016, 12:05
(07-05-2016, 22:54)seba napisał(a): Robiłem dziś zastrzyk i nie wiem co się stało, ale prawie straciłem przytomność. Zanim zdążyłem wyjąć igłę - czułem, jak czarno robi mi się przed oczami, szumi w uszach i osunąłem się na podłogę (siedziałem na fotelu). Ale przez cały czas zachowałem świadomość. Gdyby nie to, że moja dziewczyna była u mnie to nie wiem czy by to się jakoś gorzej nie skończyło. Ale szybko zareagowała i mi pomogła. Zaczęło się poprawiać po 4-5 minutach, po ok 30 min minęło. Biorę Avonex od roku, zdarzyło mi się to pierwszy raz. Jestem przerażony nieco. Co to mogło być?
Seba, tak jak napisała Joanna - takie objawy czasem mogą wystąpić.
Gdy brałam Avonex - dwa razy miałam taką sytuację (leczenie trwało ponad 2 lata, więc częstotliwość takich objawów na szczęście nie jest zbyt duża). Też byłam przerażona, ale moja pani doktor uspokoiła mnie później, że niektórym pacjentom takie chwilowe osłabnięcia/omdlenia co jakiś czas się zdarzają i nie są groźne.
Co nie zmienia faktu, że jak będziesz miał okazję porozmawiać ze swoim neurologiem prowadzącym - opowiedz o tym zdarzeniu. Dobrze, żeby lekarz dokładnie znał przebieg leczenia i wszystkie skutki uboczne, które występują.