(21-07-2023, 13:27)fruu napisał(a): Zapominacie tylko, że rodo chroni nasze dane osobowe, a sam adres email daną osobową nie jest (za wyjątkiem adresu w postaci imię.nazwisko@firma.com). Nawet w połączeniu z miejscowością, loginem, datą urodzenia i płcią. Innych danych na forum się nie podaje i dane te, w sposób łączny, nie są na forum publikowane, wobec czego nie dochodzi tu do przetwarzania danych osobowych. Można przyjąć, że "dane osobowe są to wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby żyjącej, lub informacje, które łącznie mogą prowadzić do zidentyfikowania danej osoby". Oczywiście jeśli w postach, które sami publikujemy, dodamy inne dane np: uszczegółowimy je, podamy swoje imię czy nazwisko, lub chociażby link do swojego profilu na FB (sic!) to wtedy dojdzie do wyłączenia anomizacji danych osobowych, ale to my jesteśmy za to odpowiedzialni. Wtedy dalej na forum nie ma przetwarzania danych osobowych, jednak w takim wypadku dochodzi do sytuacji, w której można wystosować prośbę o tzw. zapomnienie. I tu już "fuxik" ma już słuszność.
Jeszcze niektórzy maja wizerunek, a serwer "przeczyta" nasze ip. Ale ja informatykiem nie jestem więc do końca nie jestem pewna, bo jest ip dynamiczne i statyczne. To już fruu wie lepiej.
Odnośnie adresów email: ja kiedyś sie spieszyłam i ujawniłam tylko adresy e mail i w uzgodnieniu z IOD-em musiałam wpisać to w rejestr incydentów bezpieczeństwa.