25-04-2024, 13:05
(24-04-2024, 15:09)Angel napisał(a):(24-04-2024, 10:33)m4t napisał(a): Jestem obecnie na etapie kwalifikacji choroby. Z racji tego że nie miałem żadnego rzutu od dwóch lat, a jedynie objawy, drętwienia, mrowienia, zaburzenia równowagi, problemy z libido itp. oraz nowe zmiany w odcinku szyjnym których nie było ale bez wzmocnienia kwalifikuje się jedynie do sm pierwotnie postępującej, z tego co się dowiedziałem jest tylko jeden lek ocrevus który mogę dostać w tej linii leczenia, ale z kolei jak już go wezmę to nie będę mógł go nigdy wymienić na inny nawet jeżeli nie będzie na mnie działać albo będą skutki uboczne i nawet jak w przyszłości pojawi się rzut. A jeżeli poczekam na rzut co brzmi nieracjonalnie to będę mieć więcej leków do wyboruchoroba chorobą ale by mogli leczyć zamiast czekać aż będzie gorzej
Witaj. W ppms - pierwotnie postępująca postać sm jest tylko jeden lek, właśnie ten Ocrelizumab (Ocrevus), innego jeszcze nie odkryli?. Życzę zdrowia i pozdrawiam.
z tego co wiem chyba nie

u mnie największym problem aktualnie są problemy ze "szczęką" promieniujący ból w zębach, raz u góry raz na dole, ucisk w brodzie, uczucie jakby szczękościsku który wręcz sprawia że ciężej mi się mówi albo jest to utrudnione, nie wiem czy to SM czy to jakaś naerwica bo nikt nie potrafi mi zbytnio ani pomóc ani odpowiedzieć, laryngolog, stomatolog, usg slinianek, tetnic szyjnych, wszystko niby ok, objawy są znikają, ale powtarzają się od 3 miesięcy co parę dni, człowiek niby zdrowie a takie gówienko utrudnia funkcjonowanie

choroba chorobą ale by mogli leczyć zamiast czekać aż będzie gorzej