25-08-2024, 21:36
(25-08-2024, 19:11)paragrafka napisał(a):(20-02-2024, 00:16)NovemberRain napisał(a): Ana miałam robione pierwszy raz w 2016 r. bo miałam niespecyficzne objawy głównie wedrujace bole stawow, podejrzewali toczeń. Wyszło 1:2560, w badaniu ana3 wyszło tylko przeciecialo dfs70 które nie odpowiada za żadna chorobę(potwierdzilo mi to dwoch zaufanych lekarzy). Wtedy wykryli mi hashimoto i miałam kontrolować to Ana co jakieś czas. Jak mi się w grudniu 2022 zaczęły te objawy o których pisałam w poście, to znowu zrobiłam Ana bo myślałam że to może to i wyszło nadal dokładnie to samo. Miałam też inne badania zlecone przez reumatologa ale tam wyszło ok. Dobry reumatolog stwierdził że pod kątem jego dziedziny nic mi nie jest. Poza rezonansem i badaniem PMR Miałam też antymog i akwaporyne i wyszło ok. No i boreliozy też nie mam wg badan.
W rezonansie mam 6 zmian ale nie wiem ile ma każda bo mi w opisie tego nie podali. Piszą że kilka mm, największa do 8 mm.
No to chyba znalazłaś "bratnią szlę" jeśli chodzi o historię, bo jesteśmy bardzo bardzo podobneMam dokładnie takie same objawy jak ty... jakieś przeciwciała, nikt nie wie dokładnie jakie i skąd, niespecyficzne, ANA3 ujemne, ANA4 ujemne, zmiany w MRI (bardzo podobne do twoich), podobne drętwienia czy fascykulacje. Także miałam podejrzenie tocznia (zaczęło się u mnie od rumienia na twarzy, w 2016 roku). Został on jednak wykluczony tak jak i inne choroby tkanki łacznej. Reumatolog także nie widzi żadnej choroby o podłożu reumatologicznym.
Ja dopiero czekam na decyzje neurologa co dalej, punkcji jeszcze nie miałam, MRI szyjnego także nie, także domyślam się, że teraz może mnie to czekać. Jeśli wyjdę "ujemna", no to chyba jesteśmy genetycznymi "bliźniaczkami"
NovemberRain, paragrafka, a te Wasze fascykulacje macie cały czas czy czasami? W sensie raz dziennie czy co chwilę? I w jakich miejscach na ciele?

Mam dokładnie takie same objawy jak ty... jakieś przeciwciała, nikt nie wie dokładnie jakie i skąd, niespecyficzne, ANA3 ujemne, ANA4 ujemne, zmiany w MRI (bardzo podobne do twoich), podobne drętwienia czy fascykulacje. Także miałam podejrzenie tocznia (zaczęło się u mnie od rumienia na twarzy, w 2016 roku). Został on jednak wykluczony tak jak i inne choroby tkanki łacznej. Reumatolog także nie widzi żadnej choroby o podłożu reumatologicznym.