Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapalenie nerwu wzrokowego, bez zmian demielinizacyjnych
Hej, 
2 miesiące temu zobaczylem ze obraz w oku prawym mam u dolu delikatnie mniej ostry. Udalem sie do okulisty ktory wyslal mnie na badanie pola widzenia oraz OCT. 
Po badaniu OCT stwierdzono zapalenie nerwu wzrokowego, lecz tarcza byla uniesiona o niezmacznie zatartych granicach, wiec mowili o wewnatrzgalkowym
Zlecono mi rezonans glowy oczodolu oraz odcinka szyjnego.
Rezonans nie wykazal zadnych zmian, wszystkie badania sa dobre. Wykluczono bolerioze oraz inne choroby zakaźne. 
Dzis mialem ponownie badanie w klinice okulistycznej oka nie ma juz zadnych zmian a ja dalej mam nieostre widzenie (naprawde bardzo delikatnie u dolu oka) wiec doktor podejrzewa zapalenie nerwu wzrokowego pozagalkowego. 
Nastepnie udalem sie do neurologa ktory mnie zbadal i nie stwierdzil zadnych zmian w opisach i obrazie rezonansow. Zasugerowal zespol CIS. 
Od 2 dni odczuwam zmeczenie oraz 2 razy zdretwiala mi rano lewa reka. Nie wiem czy to przez stres, zla pozycje do snu czy sm. 

Mezczyzna 28 lat.

Czy zapalenie moze przejsc z wewnatrz do pozagalkowego?
Czy moje objawy wskazuja na SM?
Jakie badania moge wykonac zebym sie uspokoił?
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Zapalenie nerwu wzrokowego, bez zmian demielinizacyjnych - przez Marcin00lub - 23-12-2024, 20:23

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości