30-12-2024, 04:22
(25-12-2024, 08:02)lajkonik19 napisał(a):(24-12-2024, 11:35)Tosiia napisał(a): lajkonik19 na pewno zadbaj o to by neurolog zobaczyl rowniez plytke CD z obrazem rezonansu a nie bazowal tylko na opisie radiologicznym (niestety ale czasami zdarzaja sie bledy). SM to choroba 1000 twarzy ale jesli u Ciebie byly tylko bole glowy/migrena to mimo wszystko jest to nietypowe dla SM czy pierwszej manifestacji tej choroby ... a dlugotrwala nieleczona migrena tez moze bardzo namieszac w mozgu.
Postaraj sie nie panikowac na zapas. U mnie lekarz bral takie choroby pod uwage ze modlilam sie by miec jednak SM (bo i jest juz masa dostepnych lekow i caly czas trwaja badania naukowe). Perspektywa mi sie szybko zmienila.
Eh, dzięki za pocieszenie. Od czasu otrzymania wyników rezonansu mam wrażenie, że odczuwam lekkie mrowienie w lewej ręce, w zasadzie przed spaniem i w nocy. Nie przeszkadza mi to za bardzo. Mam wrażenie, że sam się już zdiagnozowałem i boje się niepełnosprawności.
Widzę, że sytuacja w Polsce nie jest najlepsza jeżeli chodzi o dostępność terminów w poradniach i szpitalach. No i jeszcze to wybieranie komu dadzą leki, a komu nie…
Witam jestem nowy i wszędzie szukam pomocy może ktoś na tym forum mi cos podpowie lub pomoże.
Zaczne od początku moje objawy zdrowotne zaczęły się 5lat temu od naderwania powrózka nasiennego wtedy tez dowiedziałem się ze mam 12 odchyleń w morfologi wyleczyłem powrozek i dwa miesiące później powiększył mi się węzeł chłonny pod rzuchwa w tym momecie mam powiększone węzły chłonne pod rzuchwa w obojczykach pod pachami grzebieniowe w pachwinach jak już się powiększa to takie już zostają byłem z tym u wielu lekarzy i na wielu badaniach nowotwory wykluczono dobra lekarz hematolog powiedziała ze moja morfologia może taka po prostu być i mogę tak mieć do starości uspokoiłem się ale od ponad 2lat doszły inne objawy takie jak ciągła wzmożone napięcie mięśni szybko się mecze nie mam wg energii i to co mnie najbardziej nie pokoi to jeden objaw szczególnie natomiast(gdy np napne jakiś mięśien to cała kończyna zaczyna drzeć np podniosę nogę stojąc przed siebie trzęsie mi się cała noga to samo z całym ciałem tylko przy napięciu) lekarze na sorze mówią ze proszę wybić sobie z głowy sm i dali skierowanie dla wlasniego spokoju do poradni neurologicznej.
Kiedys mój lekarz rodzinny wystraszył mnie mówiąc ze to może być sm.
Prosze kogoś o pomoc czy ktoś tak miał błagam ☹️?