23-01-2025, 22:51
(23-01-2025, 21:57)Lusia98 napisał(a): Ja podobno miałam pcos. Pisze miałam bo co lekarz to inaczej mnie zdiagnozował bo nie spełniłam wszystkich kryteriów tej choroby ale nieregularny i bolesny okres od prawie zawsze mi towarzyszył
Ja akurat mam regularny okres. Krwawienie zwyczajne. Bol nie jakiś tam nadzwyczajny. Ale od kilku miesiecy obserwuje bole kregoslupa promieniujace do nogi( wszystko to albo blisko owulacji albo w czasie menstruacji) A najgorsze ze od kilku miesiecy podczas okresu mam bole brzucha (jelit?) przy wyproznianiu. Wpisując te objawy w internet pierwsze co wychodzi w wynikach to endometrioza. Odkad przeczytalam ze majac chorobe autoimmunologiczna jak SM jest o wiele większe ryzyko zachorowania na inna chorobe autoimmunologiczna jak wlasnie endometrioza jestem przerazona. Najgorsze ze wszystko co bym nie wpisywala sprowadza mnie do endometriozy. Zastanawiam sie dlatego ile z was tutaj ma problem zmagania sie z obydwoma chorobami na raz. Bo przyznam ze powoli zaczynam tracic zmysly. Dodam ze miesiac temu bylam u ginekologa i na usg dopochwowym wszystko w normie. Ale to podstepna choroba , nie taka łatwa do zdiagnozowania...
Do tego choruje na SM od 2 lat. Jeszcze nie do konca wiem czego sie spodziewac...moze w ten sposob u mnie objawia sie "nasza" choroba ? Nie wiem co o tym wszystkim myslec