21-01-2026, 20:13
(29-03-2024, 21:25)lukaszewski napisał(a): Cześć,
Mam pytanie do osób biorących Kesimptę więcej niż 9 miesięcy - chodzi mi o długoterminowe skutki zażywania tego preparatu.
- czy doświadczyliście dolegliwości związanych z przyspieszonym rytmem serca?
- czy doświadczyliście uczucia niepokoju/lęku, które wymagało rozpoczęcia terapii lekami przeciwlękowymi?
- czy morfologia bardzo się pogorszyła? limfocyty/leukocyty/żelazo?
- czy doświadczyliście dolegliwości takich jak sucha, ziemista skóra, łysienie, wypadanie włosów, pocienienia włosów?
- czy doświadczyliście dolegliwości związanych z oddychaniem, krótki oddech, uczucie niepełnego oddechu? świsty, alergie wpływające na układ oddechowy?
Jestem 3 rok na Aubagio, wczesniej Copaxone (odstawienie ze względu na mocne odczyny skórne) i Tecfidera (odstawienie ze względu na spadek limfocytów).
Chciałbym spróbować Kesimpty poniewaz na Aubagio mam w/w dolegliwości w róznych nasileniach.
Cześć biorę kesimpta 2 lata 4 m-ce. Odp.niestety na wszystkie pytania w moim przypadku brzmi tak, oprócz chyba cery bo lubię wyjeżdżać w ciepłe kraje więc jestem bardzo często opalona. Oprócz powyższych skutków pierwszy raz w życiu byłam chora na zapalenie płuc i to przez 6 tygodni. Tak w ogóle mam ciągle zatkany nos i zapuchnięte zatoki kaszel i często ból głowy. Skoro takie konkretne pytania to na jakim leku ma Pan te same objawy co ja na kesimpta. Właśnie w marcu chce zmienić lek na inny i nie chce tych właśnie objawów. U mnie zauważalne skutki zaczęły się pojawiać stopniowo po 4 /5 mcu a pełna niekorzyść poczułam w 13. Teraz już jestem tym bardzo zmęczona i chce zmiany tylko nie wiem na co, żeby nie było to samo. Co prawda typowy rzut był tylko raz a tak to po prostu większe osłabienia, także lek działa, ale reszta nie do przyjęcia. Proszę o kontakt.