Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proszę was o pomoc w rozszyfrowaniu
(11-04-2026, 16:13)Bazyliszek napisał(a): Dzień dobry , jestem tu nowa , trochę w trakcie diagnozy trochę już chyba nie. Zaraz napisze dlaczego . 2 lata temu w listopadzie zauważyłam u siebie powiększona źrenice , poszłam do okulisty, nic nie stwierdził ale po zakropieniu oczu zdretwiala mi połowa twarzy - wzięli mnie na sor, zrobili badania , wysłali na rezonans który nic nie wykazał. Sprawa zakończona .w ubiegłym roku w sierpniu bardzo źle się poczułam kręciło mi się w głowie , dretwiala mi reka, rodzinny mnie olał ,potem znów zdretwiala mi buzia z jednej strony (dodam że to wszystko było w silnym stresie ) poszłam do neurologa dał mi skierowanie na MRI i wtedy wyszły dwie zmiany demielinizacyjne do dalszej diagnostyki . Neurolog wysal mnie na pobór pmr ( w między czasie Iny neurolog na oddziale porównał płytki i stwierdził że zmiany były już tamtym razem tyle że nie opisane ) płyn czysty , prążków nie ma , łańcuchy kappa też w normie.nneurolog powiedział że to nie SM. Za 4 miesiące powtórzyłam rezonans już z kontrastem- tyle samo zmian - dwie nieaktywne , ale jakby się powiększyły , zmian w rdzeniu i móżdżku nie ma . Konsultacja u neurologa - nie zwrócił uwagi na wielkość zmian tylko że ilość się nie powiększyła i że nie są aktywne . Do wielkości się nie odniósł . Powiedział że na 90 %nie SM. Nie zlecił kolejnego rezonansu nie zlecił . I zostalam sobie sama z moimi dolegliwościami . Czy mam się czym martwić ? Dodam że to był neurolog z poradni leczenia SM , a opis rezonansu brzmiał : jak poprzednio dwie zmiany demielinizacyjne - tu wielkość ) zmian w ilości nie uwidoczniono . To co to znaczy że te zmiany wogole się nie zmieniły wg radiologa ? Bo słyszałam że jeśli by się powiększyły to musiałby napisać że progresja zmian. Neurolog to olał poprostu. Martwić się ? Bo popadam w paranoję

Hejka.
Moim zdaniem to nie masz się co martwić. Skoro neurolodzy tak mówią to uważam że jest ok. Ja lekarzem nie jestem, ale też nie sądzę by to było SM. Zmiany demilizacyjne są takie same lub powiększa się ich ilość. Ja obecnie mam 9 tych zmian i funkcjonuję normalnie. Znam ludzi co mają ich po 20 lub 30 i też byś nie dostrzegła że mają SM. Może sytuację nerwowe zrobiły swoje
Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Proszę was o pomoc w rozszyfrowaniu - przez Paweł151 - 12-04-2026, 09:01

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości