01-10-2017, 11:51
Niestety z punkcja bywa różnie. W moim przypadku było bardzo nieprzyjemnie i tez się bałam. Miałam 2 punkcje i każda bez znieczulenia. Druga robili mi 2 dni bo nie mogli się wkluc ale żeby wyjaśnić przyczyny moich objawów, zacisnelam zeby i wytrzymałam. Także moim zdaniem, warto się czasami przemoc i pokonać strach. Zawsze można poprosić o coś na uspokojenie. I co wazne, nie każde wklucie boli, ja miałam pecha. Pani, która miała punkcje po mnie, nic nie czuła.
W przypadku punkcji, ważne jest aby dobrze się nawodnic juz przed punkcja i po punkcji, wtedy skutki uboczne w postaci zespołu popunkcyjnego będą mniejsze.
Nie słyszałam o tym, żeby punkcje wykonywali w narkozie. Dłużej by trwała procedura znieczulenia niż samej punkcji. To tylko chwila.
Także uspokoj brata i jeżeli chce się upewnić, co do diagnozy, to niech zgodzi się na to badanie. Punkcja pozwala też wykluczyć inne choroby, także warto ją zrobić.
W przypadku punkcji, ważne jest aby dobrze się nawodnic juz przed punkcja i po punkcji, wtedy skutki uboczne w postaci zespołu popunkcyjnego będą mniejsze.
Nie słyszałam o tym, żeby punkcje wykonywali w narkozie. Dłużej by trwała procedura znieczulenia niż samej punkcji. To tylko chwila.
Także uspokoj brata i jeżeli chce się upewnić, co do diagnozy, to niech zgodzi się na to badanie. Punkcja pozwala też wykluczyć inne choroby, także warto ją zrobić.