10-10-2017, 20:36
(10-10-2017, 14:51)Joanna napisał(a):(10-10-2017, 11:19)gośka84 napisał(a): Dziękuję za odpowiedzi, nastrój marny i do nawet bardzo jak przekonać małżonka który dawał wsparcie przez 2 miesiące po diagnozie że zostawiona sama sobie już nie daję rady, wykańcza mnie strach i samotność, moje małżeństwo do udanych nigdy nie należało ale diagnoza spowodowała panikę u mojego małżonka
Gosiu czasami ta druga strona gorzej znosi ta sytuacje, maż może być przerażony, bo Nasza choroba często kojarzy się z wózkiem, co jest błędem. Tylko kilka % przypadków to ciężka postać SM. Może wytłumacz Mu, ze dalej jesteś ta sama osoba a z SM da się żyć normalnie, tylko Ty też sama musisz być o tym przekonana. Jeżeli sobie nie radzisz, możesz zawsze skorzystać z pomocy psychologa. W Twojej okolicy na pewno kogoś znajdziesz. Zawsze też możesz wygadać się tu na forum.
Popieram Joannę. Rozmowa z dobrym psychologiem pomoże zarówno Tobie, jak i mężowi. Strach jest normalny w takiej sytuacji, ale trzeba go oswoić żeby żyć normalnie.