29-05-2016, 12:56
(25-05-2016, 23:21)awki napisał(a): Czy po liczbie zmian, które są widoczne w badaniu rezonansem magnetycznym można stwierdzić na ile ostry będzie przebieg stwardnienia rozsianego? Ile macie zmian i jak się czujecie, jakie macie dolegliwości?
Moja dziewczyna została zdiagnozowana 3 tygodnie temu. W rezonansie mózgu miała osiem zmian, z czego największa 9 mm. Osłabł jej wzrok w prawym oku i miała niedowład nogi. Oko trochę się poprawa, ale z nogą jest dalej źle.
Nie pamiętam ile mam zmian, lekarz tłumaczył mi, że to nie ma znaczenia. Z resztą wynik rezonansu nijak się ma do mojego stanu zdrowia. Biorę Rebif, więc raz w roku mam rezonans kontrolny. W ubiegłym roku miałem bardzo silny rzut na nogi, chyba najsilniejszy. A w rocznym rezonansie nie było żadnej nowej zmianie, co więcej - niektóre wcześniejsze zmiany się zmniejszyły. Dwa lata wstecz -nie miałem w ciągu roku żadnego rzutu, a w rezonansie kontrolnym miałem dwie nowe zmiany.
awki, jak Twoja dziewczyna ma problem z nogą - niech jak najszybciej zacznie rehabilitację. To naprawdę bardzo ważne! Mi bardzo pomógł rower w dochodzeniu do sprawności nóg - najpierw stacjonarny, później już zwykły. I praca z fizjoterapeutką.