21-11-2017, 13:38
(20-11-2017, 21:18)Gabrysia76 napisał(a):(06-11-2017, 23:23)Wadera napisał(a): Oj, szkoda. Ale rzeczywiście przeciwskazaniem są stany zapalne wiec lepiej wszystko wyleczyć.
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
Witam
ja mam zdiagnozowane SM od lipca tego roku, byłam w programie 3 miesiące, brałam Plegridy, teraz chce zrezygnować.
Czuje się fatalnie psychicznie, hustawki nastrojów, leki itp. Choć początki były łatwe.
Jutro mam wizytę u neurologa kontrolna i chce zakomunikować, że rezygnuję.
I zastanawiam się teraz nad przeszczepem.
Gabrysiu, początki mogą być trudne. Nie wiem jaka jest dokładnie Twoja sytuacja, ale po pierwsze - plegridy nie jest jedynym lekiem pierwszej linii. Jeśli lek jest źle tolerowany lekarz może zmienić go na inny. Jeżeli żaden z leków pierwszej linii nie daje poprawy - są leki drugiej linii. Z resztą trzy miesiące to jeszcze trochę krótki okres czasu.
Czytałam jakiś czas temu kryteria kwalifikacji do przeszczepu i kwalifikowani są pacjenci z dużą aktywnością choroby i z szybkim jej postępem MIMO zastosowania leczenia lekami pierwszej i/lub drugiej linii. Przeszczep to też nie jest taka bułka z masłem jak mogłoby się wydawać, bo jest poprzedzony agresywną chemioterapią.
Z tego co piszesz, doskwiera Ci fatalne samopoczucie psychiczne. Może w tej sytuacji powinnaś spróbować zasięgnąć pomocy psychologa? Dla większości z nas diagnoza jest szokiem i początkowo trudno jest sobie poradzić z tą nową sytuacją, ale z czasem łatwiej jest się odnaleźć. Przedyskutuj Twoją sytuację z lekarzem, ale daj sobie więcej czasu na decyzję co do obecności w programie lekowym.