Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy te objawy swiadcza o stwardnieniu rozsianym...?
Szok 
Witam serdecznie szanowne grono forumowiczy Uśmiech . Przejde do wylistowania moich objawow ktore to zaczely sie okolo roku 2012, czyli juz kilka dobrych lat...

1. Zaburzenia rownowagi - pierwszy objaw, krotkotrwale - sekudnowe, najczesciej przy zmianie pozycji, skrecie przy chodzeniu. Kiedys bardziej intensywne, teraz rzadko spotykane lub mniej intensywne
  2. Klocia na ciele - poczatkowo jakos w okolicach klatki piersiowej jak pamietam (wtedy lekarze mowili ze to stres) i tez tak to przyjalem, ale pozniej na calym ciele oraz twarzy, tez puntkowe i bardzo krotkie - sekundowe. Od kilku lat
  3. Skakanie miesni - pomimo tego ze suplementuje magnez, vitamine d. Od kilku lat
  4. Problemy ze snem - wlasciwie od kilku lat w kazda noc sie wybudzam (1-2 w ciagu 8 godzinnego snu)
  5. Zaburzenia oddawania moczu - od okolo roku do dzisiaj
  6. Problemy z przelykaniem - glownie suchych, duzych kawalkow. Woda lub rozdrobione rzeczy nie sa problemem. Trwa juz kilka miesiecy
  7. Szybsze meczenie - troche takie uczucie nieraz jakby mi ktos obnizyl napiecie z 220 V na 150 V mowiac przenosnie
  8. Piski w uszach - szybkie, chwilowe, kilkusekundowe.
  9. Drania palca wskazujacego - przy delikatnym wolnym ruchu palcem gora dol, tak jakby sie trzasl. Raz zdarzylo mi sie tak jakby "porazenie" ktore trwalo kilka sekund i cala reka mi sie zaczela trzesc.
Od tego czasu odwiedzilem szereg lekarzy w tym kilku neurologow, ktorzy nie stwierdzili stwardnienia rozsianego:
  1. Borelioza - ujemna
  2. MRI glowy z kontrastem (co roku od 2012 do 2017) - wszystko okey
  3. MRI calego kregoslupa bez kontrastu 2017 - wszystko okey
  4. Badanie dna oka oraz badanie potencjalow wywolanych - tez bez najmniejszego uszczerbku
  5. Elektroimpulsy - konczyn gornych i dolnych, wszystko w normie, (nie pamietam nazwy badania, ale chodzi o to gdzie wysylany jest sygnal i sprawdzane przwodnictwo impulsu nerwowego/miesniowego?
  6. Badania krwi itp wszystko w normie
Z pozytywnych rzeczy to trenuje na silowni od dawna i jakos przez te 6 lat nie zauwazylem ze mniej "wyciskam", biegam (nie raz 8km), gram w pilke, ping pong (reflex tez w normie),

Troche jestem zmeczony juz tym szukaniem. Po jednym z badan (EMG) okazalo sie ze mam tezyczke utajniona, ale czy ona by powodowala az takie objawy ktore mi wygladaja mega typowo dla SM. Co polecacie w takiej sytuacji?  Huh   Moze po prostu powinienem zastosowac "w ciemno" jakis najlepszy srodek na MS i zobaczyc czy jest jakas roznica? [b]Huh [/b]

Dziekuje serdecznie za kazdy komentarz Wywracanie oczami Pozdrawiam
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Czy te objawy swiadcza o stwardnieniu rozsianym...? - przez Marcin88 - 15-01-2018, 01:20

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości