Liczba postów: 107
Liczba wątków: 3
Reputacja:
3
Mam pytanie odnośnie uczucia że lewe kolano jest słabe, tak że dziwnie się chodzi no bo czuje się że kolano jest słabe  ( ale masło maślane teraz piszę... chyba  ) .  Sprawdziłam że, np. jak mam jakąś "opaskę " nad kolanem to jest o niebo lepiej... wiem dziwnie to brzmi ale tak u mnie jest . Jakieś witaminy/ tabletki na poprawę takiego stanu są ? Ma ktoś takie problemy z kolanem/i ?
Liczba postów: 551
Reputacja:
6
To nie tyle problemy z kolanem co z mięśniami i SM ogólnie, moje kolano np też można powiedzieć słabe bo cała prawa noga czasem jakby rady nie dawała... większość z nas ma jakieś " takie, galaretowato- maślane " kłopoty i na pewno gimnastyka i ruch pomaga. Jeśli chodzi o witaminy to myślę że na całość dobrze wpływają i dużo newsów jest na suplementy czy coś takiego. Jak to mówią ćwiczenia czynią mistrzem i może już nie dla mnie olimpiady ale różnica znaczna
Reputacja:
3
(16-07-2023, 15:34)Benita napisał(a): To nie tyle problemy z kolanem co z mięśniami i SM ogólnie, moje kolano np też można powiedzieć słabe bo cała prawa noga czasem jakby rady nie dawała... większość z nas ma jakieś " takie, galaretowato- maślane " kłopoty i na pewno gimnastyka i ruch pomaga. Jeśli chodzi o witaminy to myślę że na całość dobrze wpływają i dużo newsów jest na suplementy czy coś takiego. Jak to mówią ćwiczenia czynią mistrzem i może już nie dla mnie olimpiady ale różnica znaczna 
Możliwe, ale u mnie to raz jest a za kilka dni mija i z kolanem jest ok. Także ja już sama nie wiem dlaczego tak mam  .
Reputacja:
6
U mnie to samo, takie często uroki SM . Są lepsze i gorsze dni, niektóre objawy ustępują a potem znów są, niektóre zostają a niektóre znikają....nie ma reguły jak będziesz się niepokoić zawsze możesz podejść do lekarza i rozwiać wątpliwości, nie zaszkodzi na pewno. Trzymaj się
Liczba postów: 1 162
Liczba wątków: 13
Reputacja:
25
Reputacja:
3
Reputacja:
6
Przerost kolana może się zdarzyć ale raczej to związane jest z SM. Podejdź do lekarza może zaleci ci ćwiczenia zawsze mogą pomóc albo leki tak jak pisze Yasmina ale póki możesz to najpierw próbuj bez tej całej chemi warto ją zostawić na później. Daj znać jak tam się już dowiesz co ci lekarz zaleci.
Liczba postów: 1 162
Liczba wątków: 13
Reputacja:
25
(18-07-2023, 16:14)Łucja napisał(a): przeprost kolana ? a co to takiego ? pierwszy raz spotykam się z taką dolegliwością .
Idąc masz uczucie, ze kolano wygina się do tyłu. Stopa zaczyna żyć własnym życiem, stawiasz prosto, a ona leci na bok, potykasz się, masz zaburzenia równowagi. Konsultowałam to z ortopedą, dostałam blokadę - na chwilę pomogło. Ale jest to problem mięśnia czworogłowego uda, który odpowiada m.in. za napięcie mięśni przy kolanie. Dlatego ćwiczę wzmocnienie tego mięśnia.
Reputacja:
3
(18-07-2023, 23:24)yasmina napisał(a): (18-07-2023, 16:14)Łucja napisał(a): przeprost kolana ? a co to takiego ? pierwszy raz spotykam się z taką dolegliwością .
Idąc masz uczucie, ze kolano wygina się do tyłu. Stopa zaczyna żyć własnym życiem, stawiasz prosto, a ona leci na bok, potykasz się, masz zaburzenia równowagi. Konsultowałam to z ortopedą, dostałam blokadę - na chwilę pomogło. Ale jest to problem mięśnia czworogłowego uda, który odpowiada m.in. za napięcie mięśni przy kolanie. Dlatego ćwiczę wzmocnienie tego mięśnia.
Dzięki yasmina za info ale u mnie nic takiego się nie dzieje, nie mam takich objawów . Czyli z tym moim kolanem jest coś innego nie tak .
Reputacja:
6
Mi lekarz powiedział ostatnio że miejsce w którym mam zmiany w głowie jest odpowiedzialne za chodzenie też i to przewodzenia są zakłócone z nerwów ..nic nie poradzimy oprócz ćwiczeń i suplementów są też jakieś leki ale ja na razie póki mogę to unikam dodatkowej chemi więc w tej kwestii nie pomogę niestety
|