Ocena wątku:
  • 9 głosów - średnia: 4.56
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mój dzisiejszy nastroj
Jakbyśmy mieli nagle wyzdrowieć…Ja miałem co do tego biegłą sądową Panią neurolog.Nie powiem bo pierwszy ra ktoś od góry do dołu mnie badał i wypisywał wszystko co mówiłem.Teraz czekam na decyzję sąsu
Odpowiedz
Ja w lutym zaczynam kompletować papiery do odnowienia renty.

Myślę, że dwa OL-9 im wystarczą, i że to będzie formalność. 
Plus decyzja WZON o świadczenie wspierające.

Dali mi 74 punkty: czyli +788zł do budżetu miesięcznie. 
Można świat doganiać...
Odpowiedz
Ciesz się, że Ci cokolwiek dali. ZUS nic innego niż ZUS nie interesuje. Na 5 lat Ci dadzą, bo a nóż widelec wyzdrowiejesz. Mnie to nawet poinformowano, że mogę sobie dorobić, a co!!!:⁠-⁠D:⁠-⁠D:⁠-⁠D
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Krzysiu to daj znać jaką podjęli decyzję.

Zastanawiam się nad tym świadczeniem, ale ciągle sobie tłumacze, że no przecież JAKOŚ funkcjonuje i w sumie papiery leżą od października i czekają. U teściowej ostatnio byli, tylko że Ona jest leżąca. Papiery miała wysłane w czerwcu a komisja była w sobotę. A ja marudziłem, że czekałam 4 miesiące na komisję.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
Najgorsze to jest to, że trzeba składać wszystko do Wrocławia. Tam jest niestety jeszcze gorzej niż u nas lokalnie, bo każdego uzdrawiają i osoby serio chore nagłe są zdrowe, bo są za bardzo samodzielne. Bo same jedzą, same korzystają z toalety, same potrafię się przekręcić z boku na bok. Szczerze, to mam dosyc jeżdżenia po leki i poradni SM, w której trzeba zaistnieć w kartoece, żeby się ZUS nie czepial.
Odpowiedz
Znam dziewczynę, która która dostała 75 punktów z racji, że dobrze naściemniała. Można, można.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
Nie umiem tak. Bo ja się zawsze wysypie. Nie ma opcji. No ale trudno, tak to już jest. Z resztą ich nie obchodzi to, za jak mi przyjdzie jechać głupim autobusem MPK, to sama tego nie zrobię, że do busa nie wsiądę, nie ma opcji. Że jak wsiadam do samochodu, to ktoś mi musi prawa nogę wsadzić. Że do kina nie pójdę, bo jest za ciemno i nie widzę schodków. Dużo jest takich sytuacji, że człowiek nie jest w stanie sobie sam poradzić. To niestety nikogo nie obchodzi. Jest głupia ankieta i już. Ktoś to specjalnie tak wymyślił, żeby za dużo pieniędzy nie dawać, ale szum medialny wokół tego zrobiło, że hoho. Jak to państwo pomaga.
Odpowiedz
Ehhh... 

Powiem tak, nie miejcie dla tych żłobów żadnej litości.
Nie oddajcie żadnej złotówki.
Piszcie wnioski, odwołujcie się od decyzji.
Tylko nie straszcie, że coś zrobicie, tylko to róbcie - w milczeniu, powoli do przodu.

Odwoływałem się od komisji ZUS, poszedłem do sądu z byłym pracodawcą.

Po 22 latach pracy dostałem rentę w wysokości 40% udokumentowanego wynagrodzenia.

Zacznę pracę od marca za "piątkę" czyli 6850 brutto.
Kochane państwo zaraz zmniejszy mi rentę o około 700 zł

Mam oszczędności, pomnażam na giełdach.

No i za to, że mnie dobrze poszło zostaną mi te pieniądze po raz trzeci opodatkowane.
Ze 2000 zł podatku od zysków kapitałowych.

Za każdym razem, z każdej strony jestem karany za to, że umiem sobie poradzić.

Na dole wkleję zdjęcie z mojej punktacji.
Świadczenie wspierające - czyli jak bardzo sobie nie radzicie w stosunku do tego co było.
Np. już nie zmienię lampy, ba, nawet żarówki, nie wymienię kół w samochodach.
Są to realne pieniądze.

I jeszcze raz mówicie jak bardzo sobie nie radzicie, gdzie potrzebujecie pomocy, kto musi za was coś zrobić.
Mówicie TO CO CHCĄ USŁYSZEĆ.

Tak jak w szkole, nie piszecie egzaminu w/g wiedzy i czucia, ale pod "klucz".
Na kursie prawa jazdy nie uczysz się jeździć, tylko zdać egzamin.

To państwo tworzy te paradoksy, trzeba się dostosować.

Wniosek wraz z samooceną składasz przez internet, zatwierdzasz profilem zaufanym i czekasz na wezwanie.

obrazek punktacji

[Obrazek: IMG-20260128-105752.jpg]

A tu macie wideo, jak cudownie będzie w następnym roku...

https://youtu.be/dLr9qWsDYn4?si=bQK09ALuZ6bNVdJj
Odpowiedz
Lessero lepiej tego nie oglądać Oczko w sensie przyszłości.
Ja już takie media wyłączyłam dawno, w sumie to jak covid zaczął szaleć to zupełnie zrezygnowalismy z telewizji i radia. Ewentualnie muzyka bez reklam.
Jakoś łatwiej się tak żyje.
U nas w kraju chyba jest najgorzej.
Mam bliska rodzinę w Niemczech i o rentę nie było najmniejszego problemu, bez widocznych niepełnosprawności.
Aż strach mi pomyśleć co by bylo gdyby były te problemy... Aczkolwiek może ta osoba musiałaby nagle "wyzdrowieć"...
Odpowiedz
(28-01-2026, 12:49)Lusia98 napisał(a): Lessero lepiej tego nie oglądać Oczko w sensie przyszłości.
Ja już takie media wyłączyłam dawno

No właśnie, ja uwielbiam oglądać takich redaktorów jak np. Ziemiec,
którzy zostali przeciągnięci przez system ramach poprawności politycznej.

Teraz bez litości punktują i tych z prawej i tych z lewej i tych z planktonu.

(28-01-2026, 12:49)Lusia98 napisał(a): U nas w kraju chyba jest najgorzej.
Nie, nie jest. Jeszcze.

Tak, jest galopująca głupota urzędniczo-administracyjna,
i jedynym ratunkiem przed nią są najbliżsi [nie mylić z rodziną], ludzie dobrej woli, przyjaciele, znajomi.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości