Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
13-05-2024, 13:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2024, 13:36 przez gosia0107.)
Cześć wszystkim.Postaram się skrócić swoją historię.
Na przełomie września/października po powrocie z wakacji zauważyłam u siebie niepokojące objawy.
Zaczęło się od dziwnego uczucia dreszczy tzw "ciarki " na całym ciele pomimo tego że nie było mi zimno .
Uczucie gorąca w stopy dłonie i twarz(miałam takie odczucia że parzy mnie zimna woda)
Do tego osłabienie siły mięśniowej w nogach, częste oddawanie moczu ale z tym mam problem od zawsze.Parastezje w różnych częściach ciała i ogromne zmęczenie.do tego pieczenie jamy ustanej i języka Poszłam po skierowanie do neurologa i zostałam skierowana na oddział pod kątem diagnostyki SM . W mri odcinka szyjnego czysto, głowa kilkanaście drobnych ognisk około 15 ulokowanych w istocie białej zlokalizowanych podkorowo oraz okołokomorowo opisane jako niespecyficzne. Do tego miałam wykonaną punkcje -prążków brak płyn czysty . WPW bez zmian, pole widzenia też bez większych odchyleń. Neurologicznie odruchy prawidłowe. Badania z krwi ppj Ana , mog,akwaporyna,toczeń ujemne. Lekarze mówią że zmiany w tk nie wyglądają im typowo na SM płyn czysty ale objawy są. Od grudnia bo wtedy one ustały do dzisiaj czyli do maja miałam spokój. W sobotę znowu pojawiło się pieczenie całego ciała stóp dłoni , przeuczlica jak po poparzeniu przez słońce i dreszcze. Czy ktoś jeszcze miał takie objawy ? Dodam że wynik na tężyczke wyszedł na granicy. Czekam na pełny komplet dokumentów ze szpitala z rozpoznaniem i zaleceniami . Za wszytkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję . Staranie mnie to stresuje ponieważ nikt nie wie co mi jest .
Liczba postów: 1 130
Liczba wątków: 13
Reputacja:
21
Witaj Gosiu 
No właśnie u mnie na podstawie przeczulicy dłoni i uczucia gorąca w nich zdiagnozowali sm. Płyn też był czysty. Czy miałaś robione MRI z kontrastem, bo samo TK to chyba za mało, żeby postawić diagnozę. Skierowali mnie do szpitala, dostałam 3xsolu medrol i się uspokoiło. Ale do dziś
/a minęło 10 lat/ bardzo rzadko jeszcze pojawia się uczucie gorąca w dłoniach.
Nie pozostaje nic innego, jak cierpliwie poczekać. Daj koniecznie znać, jak będziesz mieć wyniki i trzymaj się
Reputacja:
0
(13-05-2024, 18:21)yasmina napisał(a): Witaj Gosiu 
No właśnie u mnie na podstawie przeczulicy dłoni i uczucia gorąca w nich zdiagnozowali sm. Płyn też był czysty. Czy miałaś robione MRI z kontrastem, bo samo TK to chyba za mało, żeby postawić diagnozę. Skierowali mnie do szpitala, dostałam 3xsolu medrol i się uspokoiło. Ale do dziś
/a minęło 10 lat/ bardzo rzadko jeszcze pojawia się uczucie gorąca w dłoniach.
Nie pozostaje nic innego, jak cierpliwie poczekać. Daj koniecznie znać, jak będziesz mieć wyniki i trzymaj się  Tak miałam mri tak jak poście opisane zmiany w głowie rdzeń czysty było z kontrastem. Wyniki mam ale nie postawili mi rozpoznania bo te zmiany nie wyglądają na zmiany przy SM . Płyn czysty reszta badań również z przeczulona skóra i uczucie gorąca jak było tak jest
Liczba postów: 1 130
Liczba wątków: 13
Reputacja:
21
Przepraszam, nie doczytałam o mri
Tak wygląda diagnozowanie sm , czasami długo to trwa i nie pozostaje nic innego, jak czekać. Mnie od razu zaproponowali w szpitalu Interferon, ale odmówiłam i skonsultowałam się z innym neuro, który powiedział, że bardzo dobrze zrobiłam nie zgadzając się na Interferon.
Zawsze możesz po otrzymaniu wyników skonsultować je z innym lekarzem dla swojego spokoju.
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 2
Reputacja:
15
Witaj, ja mialam bardzo duzo objawow podobnych do Ciebie niestety, najgorzej bylo chyba z językiem bo pytalam kilku lekarzy co oznacza pieczenie/ swędzenie języka to patrzyli na mnie jak na wariatkę a trwało to miesiącami. Potem minęło tak samo jak znikąd się pojawiło. Podobnie do Ciebie parzyła mnie zimna woda, zmian w glowie 8 I brak prazkow w plynie, odruchy neurologiczne w normie. Pozdrawiam
Reputacja:
0
13-05-2024, 21:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2024, 21:07 przez gosia0107.)
(13-05-2024, 20:14)JMonika79 napisał(a): Witaj, ja mialam bardzo duzo objawow podobnych do Ciebie niestety, najgorzej bylo chyba z językiem bo pytalam kilku lekarzy co oznacza pieczenie/ swędzenie języka to patrzyli na mnie jak na wariatkę a trwało to miesiącami. Potem minęło tak samo jak znikąd się pojawiło. Podobnie do Ciebie parzyła mnie zimna woda, zmian w glowie 8 I brak prazkow w plynie, odruchy neurologiczne w normie. Pozdrawiam
Też mam wrażenie że patrzą na mnie jak na wariatkę. I na podstawie tych objawów Cię zdiagnozowali? Czy coś jeszcze dodatkowo w badaniach Ci wyszło
(13-05-2024, 19:36)yasmina napisał(a): Przepraszam, nie doczytałam o mri 
Tak wygląda diagnozowanie sm , czasami długo to trwa i nie pozostaje nic innego, jak czekać. Mnie od razu zaproponowali w szpitalu Interferon, ale odmówiłam i skonsultowałam się z innym neuro, który powiedział, że bardzo dobrze zrobiłam nie zgadzając się na Interferon.
Zawsze możesz po otrzymaniu wyników skonsultować je z innym lekarzem dla swojego spokoju.
Tak zrobię umówię się jeszcze do innego neurologa
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 2
Reputacja:
15
Zaczęli mnie badać jak mnie poskladalo calkiem i odcięło mi nogi I pęcherz, wyladowalam w szpitalu, wykluczono tezyczke, kiłe (?) Borelioze, toczen, Devica (?) w mri wyszlo ze mam stare zmiany w mozgu I swiezy glut w rdzeniu , na tyle badan co porobiono to jedyną nieprawidlawoscia byl tylko niski poziom vit D, ale to że u mnie tak wyszlo to nie znaczy ze musi tak wyjsc u Ciebie, sprawdzalas poziom vit B12? Bo tez poczatkowo lekarze stawiali wlasnie na to, bo niski level B12 też dziwne rzeczy robi z organizmem. Pozdrawiam
Reputacja:
0
(13-05-2024, 21:22)JMonika79 napisał(a): Zaczęli mnie badać jak mnie poskladalo calkiem i odcięło mi nogi I pęcherz, wyladowalam w szpitalu, wykluczono tezyczke, kiłe (?) Borelioze, toczen, Devica (?) w mri wyszlo ze mam stare zmiany w mozgu I swiezy glut w rdzeniu , na tyle badan co porobiono to jedyną nieprawidlawoscia byl tylko niski poziom vit D, ale to że u mnie tak wyszlo to nie znaczy ze musi tak wyjsc u Ciebie, sprawdzalas poziom vit B12? Bo tez poczatkowo lekarze stawiali wlasnie na to, bo niski level B12 też dziwne rzeczy robi z organizmem. Pozdrawiam
A co masz na myśli mówiąc odcięło pęcherz ?
Liczba postów: 2 571
Liczba wątków: 33
Reputacja:
20
14-05-2024, 09:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2024, 09:55 przez Akinom.)
Ja to miewam nieraz cos takiego, tak jakby od środka jest mi bardzo zimno, a skore mam jak piec. Dłonie też miewam gorace, ze az parza. I leze owinięta koldra, trzese się z zimna, a zewnętrznie jestem goraca. To normalne chyba nie jest. Z resztą nie wiem. Język tez mi spuchł swego czasu. Bolal jak diabli. I samo przeszło. To było chyba od niskiego poziomu zelaza.
Nadzieja jest płomieniem który migoce, ale nie gaśnie...
Reputacja:
0
U mnie to bardziej że jest mi normalnie w sensie nie odczuwam zimna a mam dreszcze do tego te palące stopy i przeczulona skóra
|