Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanie do was
Witajcie. 
Badania miałam robione ponad 2 lata temu ale niedawno dowiedziałam się co mógł oznaczać mój wynik. Lekarka nie powiedziała mi wtedy co u mnie podejrzewa, żeby mnie ,,nie straszyć " tylko chciała położyć na oddział by zbadać płyn mózgowo rdzeniowy. Pomyślałam, że wymyśla i szuka mi chorób na siłę. Miałam wtedy malutką córeczkę i olałam ten temat. Od niedawna mam zawroty głowy, trudno mi pisać mam słabe ręce- bolą, nogi też. Wizytę u neurologa mam dopiero pod koniec lipca. Zerkniecie cie ja mój wynik sprzed dwóch lat? Podejrzewała stwardnienie? Ja tą diagnozę sama znalazłam w necie.

Opis badania:
Opis: Badanie MR głowy wykonane w sekwencji SE, FSE, FLAIR, DWI obrazy T1-, T2-zależne, T2-tirm w płaszczyźnie strzałkowej, poprzecznej i czołowej, wykazało:
W istocie białej polimorficzne ogniska największe bardziej owalnego kształtu w ośrodku półowalnym po stronie lewej o śr. 7mm, przykomorowo na wys. rogu czołowego komory bocznej lewej o śr. 5mm, pojedyncze podkorowo w lewej okolicy czołowej, w okolicy lewej wyspy oraz w pniu ciała modzelowatego na lewo od linii pośrodkowej o śr. 4mm,
hyperintensywane w obrazach T2-zależnych i T2-tirm - MR zmiany prawdopodobnie o podłożu demielinizacyjnym - do ścisłej kontroli.
Struktury mózgowe MR bez uchwytnych innych zmian ogniskowych.
Ognisk restrykcji dyfuzji nie wykazano.
Układ komorowy nieposzerzony, dość symetryczny, bez ucisku z zewnątrz.
Struktury środkowe nieprzemieszczone.
Okolica nadsiodłowa i przysadka mózgowa zachowane prawidłowo.
Drobne ziarniste zwapnienie w przednim dole czaszki przysierpowo od strony prawej. Przestrzeń płynowa przymózgowa zachowana prawidłowo.
Kompleksy nerwów VII i VIII nieposzerzone, prawidłowo otoczone płynem w obrębie przewodów słuchowych wewnętrznych.
Pień mózgu zachowany prawidłowo.
Migdałki móżdżku powyżej poziomu otworu wielkiego.
Drobne okrężne pogrubienie błony śluzowej zatoki szczękowej prawej oraz komórek sitowia.

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Odpowiedz
Hej Sou!

z racji, ze jest wzmianka w badaniu rezonansu o zmianach demielinizacyjnych jak najbardziej mysle, ze moglo chodzic o podejrzenie SM a obecne Twoje objawy tez moga wskazywac na te chorobe.
Odpowiedz
A mogłabym z kimś więcej z was o tym porozmawiać? O objawach?
Odpowiedz
Cześć Sou!
Pytaj nas o co chcesz. Poczytaj forum, a przede wszystkim zachowaj spokój.
Odpowiedz
Myślałam raczej o wiadomościach prywatnych, na komunikatorze. Nie panikuję ?
Odpowiedz
Sou w mojej opinii rowniez lepiej pytac na forum 'wszystkich' jesli chcesz porozmawiac o objawach SM ... to choroba 1000 twarzy i ja nie mam/nie mialam 80 % objawow takich jak inni i na odwrot - objawy/symptomy SM sa czesto tak samo podobne jak i tak samo rozne wsrod i chorych (zdiagnozowanych) i dopiero diagnozujacych sie ...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości