Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przestraszony z objawami
Hej Kochani,
Piszę do Was bo chodzę w wielkim lęku w ostatnich dniach czekając na badanie MRI…

Zaczelo sie poltora miesiaca temu, przez kilka dni miałem uczucie mrowienia prze lewej dloni i lewej stopie. Wlasciwie to nie do konca mrowienie a taki dziwny dyskomfort… po kilku dniach przeszlo.
Teraz od poltora tygodnia mam rozne dzisne objawy z rozna czestotliwoscia i umiejscowieniem, najpierw znowu te a’la mrowki, potem a,la mrowki na lewej czesci twarzy - ale po jednym dniu przeszlo… 2 epizody ze ciezko mi bylo cos precyzyjnie zlapac - niby moglem ale jakos dziwnie sie wysilalem. Potem taka slabosc w dloniach, teraz cmiacy bol przy lewej rece… wczesniej przeszedlem na keto. Mialem zawroty glowy tak po 2 tyg ale znacznie ustapily - teraz baaardzo rzadko sie zdarzaly… pierwsze mrowienia orzed kogo byly. Wczesniej w morfologii mocno ponizej mormy wot D wiec suplementuje od 1 mca. Oczywoacie wczesniej walka z nadcisnieniem, cukier blisko gornej granicy normy, podwyzszone wspolczynniki watrobowe i lipidogram - chyba tyle i az tyle? Ostatnio bardzo duzo stresow (moj syn mial powazna operacje), malo snu - 3 dzieci i duuzo oracy: etat i wlasna dzialalnosc, Bylem u neurologa ale w badaniu ogolnym w gabinecie nic nie zauwazyl, wszystko ok. Skoerowanie na MRI zeby wykluczyc a nie potwierdzic SM - niemniej jestem przerazony. Badanie za tydzien - a ja juz orzeczytalem pol internetu o sm i mam panike ze to wlasnie to… wiem ze tez sie nakrecam ale coz, wiedza to jedno a glowa fobi troche swoje - w srodku strach… Jak to widzicie …
Odpowiedz
Hej, nie czytaj więcej internetu. Tam jest naprawdę dużo informacji i to różnej, według której zapewne masz już sm i za 2 lata będziesz siedział na wózku. Ale to już chyba teraz taka natura człowieka, że wszystko sprawdza w necie. Poczekaj na badanie, a później na lekarza on ma w tym zakresie wiedze, także na pewno pomoże. Takie objawy mogą być przyczyną wielu schorzeń, tak jak napisałeś może to być stres, albo kumulacja wszystkiego i organizm się w ten sposób broni. Przeszedłeś na keto, to dla organizmu też jest mały szok. Zacznij brać sobie też magnez.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
Mlodykz ciesz sie ze trafiles na lekarza, ktory bierze na powaznie Twoje objawy bo wcale to nie jest takie oczywiste ...
Poza tym jak piszesz to masz lub miales sporo malych i mniejszych problemow zdrowotnych a takie objawy neurologiczne tez wystepuja przy problemach ortopedycznych, boreliozie, tezyczce, neuropatii cukrzycowej, alkoholowej, przez stres, przez niedobor snu, niedobor witaminy B, przy nerwicy itd. Czekaj na badania i fakty bo diagnoza doktora google nigdy nie jest dobrym rozwiazaniem.
Odpowiedz
Dzięki za Wasze słowa wsparcia Uśmiech To czekanie jest najgorsze Smutny
Odpowiedz
No najgorsze, ale niestety nie Ty jeden musisz się z tym mierzyć...
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
Dzięń dobry, nie mówię, że miałem te same objawy, ale można tak powiedzieć, też dużo stresu i jeszcze cukrzyca typu pierwszego. Czasem wyolbrzymiamy to wszystko, ale z drugiej strony, lepiej dmuchac na zimne.
Pozdrawiam Dariusz  Nieśmiały 
Odpowiedz
Tak dokładnie keto to dużo magnezu Uśmiech koniecznie!
Odpowiedz
(28-06-2024, 15:58)DariuszWix napisał(a): Dzięń dobry, nie mówię, że miałem te same objawy, ale można tak powiedzieć, też dużo stresu i jeszcze cukrzyca typu pierwszego. Czasem wyolbrzymiamy to wszystko, ale z drugiej strony, lepiej dmuchac na zimne.

I co, zdiagnozowali Ci o costatecznie cos?

Jak rozmawialem z kolega fizjoterapeuta - rzucil mimochodem - oby nie SLA - i znowu gupi poczytalem co to - i teraz to dopiero mam metlik w glowie i jeszcze wiemszy strach Smutny obecnie wiekszosc mrowien ustalo, w ciagu dnia jak duzo pracuje przy klawisturze, czy wieczorem przy laptopie, albo po calym dniu czuje oslabienie w dloniach, ale generalnie wszystko nimi robie normalnie, mailem taki wieczor ze takie byly jakby przykurczone - latwiej bylo mi miec zamknieto dlon niz ja otworzyc, ale pusilo i juz tak nie mialem potem… czasem jeszcze troche boli przy lewej stopie. Ale to taki bol - nie boli…. Morfologia, elektrolity, witaminy dobre.
Odpowiedz
Na szczęście nie. Też pracuję przy komputerze, starałem sobie, jak najlepiej dostosować stanowisko pracy, ale nic nie zastąpi przerw. Sam o to za mało dbam, powinno się robić przerwy, ale nie w stylu idę i siądę gdzie indziej, tylko wyjść np. na dwór, siąść na rower lub pospacerować z psem tak przynajmniej z godzinę. To naprawdę dużo daje.
Pozdrawiam Dariusz  Nieśmiały 
Odpowiedz
I juz po mri. Czekam na opis. Podobno jakies niewielkie zmiany mozna bylo zauwazyc, ale pani bardziej wydawaly sie jako naczyniowe i nie w typowym miejscu dla sm tylk oblej opon. Ale to tak „na szybko” bo bardzo dopytywalem / oczywiscie trzeba czekac na opis lekarza… mieliscie jakies takie informacje u siebie?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości