07-10-2024, 23:34
Dzieki za podpowiedz
|
Witam prośba o radę
|
|
07-10-2024, 23:34
Dzieki za podpowiedz
08-10-2024, 06:47
Irys to są święte słowa. A jak sobie człowiek trochę odpuści to jest gorzej. Mam przykład na sobie, trochę się rozleniwiłam, mniej ruchu i prawa noga jest dużo słabsza.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
08-10-2024, 17:33
O właśnie dobrze mówicie. Jedyna sensowna terapia w SM to ciągły ruch
.. może nie siłowo ale na pewno ruch
Magdalena69 jestem zdania ze nie ma co przekraczac granic swojego organizmu bo jest to dla niego stres wiec jesli naprawde moje nogi sa zmeczone to odpoczywam ale tez slabosc nog ma rozne oblicza ... warto sluchac swojego organizmu bo czasami moje nogi byly tak zmeczone ze praktycznie caly weekend lezalam w lozku, a czasami mimo zmeczenia nadal potrafilam isc/spacerowac ... czasami usiadlam na 5 min i bylo znowu ok ... wiec chyba jednego remedium nie ma.
09-10-2024, 22:30
(09-10-2024, 13:42)Tosiia napisał(a): Magdalena69 jestem zdania ze nie ma co przekraczac granic swojego organizmu bo jest to dla niego stres wiec jesli naprawde moje nogi sa zmeczone to odpoczywam ale tez slabosc nog ma rozne oblicza ... warto sluchac swojego organizmu bo czasami moje nogi byly tak zmeczone ze praktycznie caly Dzieki bo nie wiem czy to od tego ze w jeden dzień przemecze nogi czyli dużo chodze to na drugi dzień to przeleźe najgorzej jak czuje takie zmeczenie jak …chyba chorobowe Moja siostra truje mi bym rowerek sobie kupiła a ja nie czuje sie na siłach
10-10-2024, 22:01
Witaj Magdaleno. Rowerek to bardzo dobry pomysł, też mam, na prawdę pomaga na kondycję nóg. Jeżdżę sobie powolutku np. oglądając film, ale tylko tyle na ile mi starczy sił i ochoty. Tak rekreacyjnie
Natomiast nie ma potrzeby robić niczego na siłę. Ale w naszej chorobie tak bywa, że jednego dnia "latamy", a kolejnego "człapiemy". A zmęczenie towarzyszy nam i trzeba nauczyć się z nim żyć. Wiem, że jeżeli jednego dnia przesadzę, to muszę następnego odpocząć, żeby nabrać siły. Zawsze powtarzam - słuchaj swojego organizmu, on najlepiej wie co mu potrzeba.
11-10-2024, 18:23
(10-10-2024, 22:01)yasmina napisał(a): Witaj Magdaleno. Rowerek to bardzo dobry pomysł, też mam, na prawdę pomaga na kondycję nóg. Jeżdżę sobie powolutku np. oglądając film, ale tylko tyle na ile mi starczy sił i ochoty. Tak rekreacyjnie Dziekuje , jestem na etapie prób i błedòw Uczę otoczenie ze nie daje czasem rady Nie podejmuje sie isc na spacer z dwulatkiem moim wnukiem bo nie podbiegne moge nie upilnować
12-10-2024, 12:02
Magdaleno i bardzo dobrze ! Jeśli dobrze liczę masz 55 lat. Dwulatek to ciężki wiek i buntowniczy więc jeśli niechetnie siedzi w wózku a w okolicy nie ma ogrodzonych placów zabaw to fakt bezsensu! Zdrowy człowiek nigdy nas nie zrozumie-to fakt. Wszystkie rady tych ludzi są zbyteczne. Ale mój mąż powiedział mi kiedyś coś mądrego " Życie toczy się dalej" warto o tym pamiętać
12-10-2024, 15:45
Fakt zycie toczy sie dalej dla mnie z SM i byle do jutra
Pozdrawiam
30-12-2024, 21:47
Witam jestem tu nowy i szukam pomocy czy mogli byście powiedziec mi czy moje objawy mogą swiadczyc o sm?
Objawy -od 5lat powiekszone wezły chłonne(pod rzuchwa w obojczykach pod pachowe szyjine i pachwinowe) -od 2lat osłabione mieśnie(gdy np chce zrobic pompke cały tułów mi sie trzesie gdy podnose noge przed siebie ona zaczyna sie trząść i tak z karzdą grupa miesniowa) gdy np zrobie jakas trase samochodem bolą mnie óżniej nogji i dół pleców -brak energi -takia jak by sztywność tych mieśni Byłem już u neurologa jakies 6mie temu ale ten mnie zlał mówiąć że jak wezły to do hematologa lub onkologa wiec pojechałem do hematolog która porobiła mi badania na te wezły i stwierdziła żę nie sa nowotworowe a moja morfologia w której mam 12 odstęp od normy mówi że moge tak miec do starości nawet i że moje objiawy br=ardziej wyglądaja na jakąś chorobe zakażną miesiąc temu udałem sie na sor gdzie zrobiono mi tomograf i morfologie lekarz o morfologgi powiedział to samo co hematolog a tomograf bez zmian mam skierowanie do poradni neurologicznej ale lekarz na sorze mówił żeby sm sobie z głowy wybic ale ja naprawde sie zle czuje prosze was o pomoc czy te objawy sa klasyczne lub przypominaja te w sm? |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|