15-08-2024, 16:20
Zo_ol - zamieściłam go w moim poście powyżej
|
Wiek a sprawnosc z SM
|
|
15-08-2024, 16:20
Zo_ol - zamieściłam go w moim poście powyżej
(15-08-2024, 16:20)yasmina napisał(a): Zo_ol - zamieściłam go w moim poście powyżej o dziękuje, widzę temat słońca i tu by się zgadzało. Od 10lat nawet po 10min na słońcu mam bardzo czerwoną skórę która zaczyna mocno piec. Wcześniej nie miałem takich problemów ^^ jak wspominałem wcześniej grałem w gry 16/dzień = brak słońca
16-08-2024, 12:34
Można by debatować bardzo długo nad tym mikroplastikiem. Ogólnie w moim wąskim gronie znajomych coraz częściej zauważam objawy chorób na tle uszkodzenia nerwów. Niestety. Co rusz słyszę że ktoś ma SM. Myślę że wzrośnie zachorowalnosc względem tego co było 15 lat temu. Ma być też ogromny wzrost zachorowań na depresję w 2025. Niestety wszystko zmierza ku gorszemu...
16-08-2024, 22:47
Pierwsze objawy wiek: 29 lat Zdiagnozowanie SM wiek: 32 lata Powód SM: jak dla mnie nie da się jednego czynnika wyłonić, zestaw genów z tendencją do chorób immunologicznych, niski poziom witaminy D3, przewlekły stres lub nagła mocno stresująca sytuacja Sprawność 10 lat temu: 8/10 Sprawność przed diagnoza: 7/10 Sprawność chwile po diagnozie: 7/10 Sprawność aktualna: 4/10 Czy biore leki na SM: Tak Jakie leki biore: Tecfidera (w następnym miesiącu prawdopodobnie Kesimpta), do tego leki na nadwrażliwy pęcherz moczowy Zo_ol wspomniałeś o graniu, co ciekawe ja też dużo grałam, teraz trochę mniej. Usłyszałam od bliskich, że chorobę mam przez zbyt dużo grania. W momencie przebywania w szpitalu i mojego stresu w związku z objawami było to bardzo przykre dla mnie, tym bardziej że to nie prawda. Mieszkałam wtedy z facetem, który grał jeszcze więcej ode mnie i jemu nic nie było. Teraz gram mniej, ale wynika to z wielu czynników. Po prostu nie tylko granie sprawia mi przyjemność. Też zauważyłam że mam słabszy refleks, a jak gram w trudną grę to szybciej mnie męczy albo jak siadam zmęczona do grania to kiepsko idzie.
16-08-2024, 23:49
Pierwsze objawy wiek: 22 Zdiagnozowanie SM wiek: 22 Powód SM: stres, przeciążenie organizmu,długotrwałe niewysypianie się, byle jaki sposób odżywiania się (jak to w akademiku..) Sprawność 10 lat temu: 9/10 Sprawność przed diagnoza: 9/10 Sprawność chwile po diagnozie: 7/10 Sprawność aktualna: 9/10 Czy biore leki na SM: Tak Jakie leki biore: Kesimpta
17-08-2024, 07:56
(16-08-2024, 22:47)Konga napisał(a): Zo_ol wspomniałeś o graniu, co ciekawe ja też dużo grałam, teraz trochę mniej. Usłyszałam od bliskich, że chorobę mam przez zbyt dużo grania. W momencie przebywania w szpitalu i mojego stresu w związku z objawami było to bardzo przykre dla mnie, tym bardziej że to nie prawda. Mieszkałam wtedy z facetem, który grał jeszcze więcej ode mnie i jemu nic nie było. Teraz gram mniej, ale wynika to z wielu czynników. Po prostu nie tylko granie sprawia mi przyjemność. Też zauważyłam że mam słabszy refleks, a jak gram w trudną grę to szybciej mnie męczy albo jak siadam zmęczona do grania to kiepsko idzie. Wydaje mi się, że dość ważnym aspektem tu jest jak ktoś reaguje na daną sytuację/stres. Tu jest zasadniczy powód, że kobiety chorują dużo częściej. Ważne też jest w jakie gry grasz. Ja grałem w tibie gdzie mały błąd kosztował mnie kolejne 10h grania a nawet 1000zł. Bo kiedyś można było fajnie zarobić na tej grze
14-09-2024, 23:18
Tuptus, wiek 42 lata.
Sprawnosc 25 lat temu, przed pierwszym rzutem: 10/10,potem 6/10 ( noge doslownie za soba ciagnelam), ale sterydy wyprowadzily do 9/10. Potem byl moment, ze w ogole z lozka nie wstawalam, wiec 5/10, po sterydach 8/10 Sprawnosc 10 lat temu:8/10 Sprawnosc teraz (zalezy od dnia)7/10 Zaznaczam, ze latem jest gorzej, ale za mrozem tez nie przepadam. Wazniejszy jest "staz" choroby, niz wiek jako taki. Wiadomo, ze osoba po 60 nie bedzie tak sprawnna jak 18-latek (chociaz w dzisiejszych czasach tabletow,komorek,itd. to mozna by sie zdziwic ) kto jest spprawniejszy).
16-09-2024, 20:37
Pierwsze objawy:27 Zdiagnozowanie SM wiek: 28 Powód SM: nawet lekarze nie znają powodów ? ale u mnie zachorowanie na SM poprzedziło zachorowanie na mononukleozę, a potem ospę wietrzną Sprawność 10 lat temu: 10/10 Sprawność aktualna: 10/10 Leki: Tecfidera Nie jestem i nigdy nie byłam szczególnie wysportowaną osobą, ale SM tego póki co nie zmieniło.
17-09-2024, 00:45
(16-09-2024, 20:37)Miriam napisał(a): Wiek:36Czesc Miriam, I oby tak zostalo jak najdluzej, czego Ci z calego serducha zycze.
28-05-2025, 16:21
Hej,
u mnie: Wiek: 32lata Pierwsze objawy wiek: 24lata Zdiagnozowanie SM wiek: 19 lat (w tym wieku miałam już okolo 15 zmian z mózgu, ale oficjalna diagnoza nastąpiła po pierwszym i mam nadzieję, że jedynym rzucie w wieku 24 lat). Jak myślisz 1 zdaniem, slowem, co jest powodem choroby SM: Nie mam pojęcia, ale stres to bardzo prawdopodobny czynnik. Za dzieciaka nie potrafiłam radzić sobie z emocjami. Sprawność przed diagnoza: 10/10 Sprawność chwile po diagnozie: 10/10 Sprawność aktualna: 10/10 Generalnie żyję praktycznie bez objawów SM od wielu lat. Liczę, że to się utrzyma ![]() Czy biore leki na SM: Tak Jakie leki biore: Tecfidera od 8 lat |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|