Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opis rezonansu
Smutek 
Kochani czy ktoś Z Was jest w stanie powiedzieć coś na temat opisu, który wstawiam poniżej? Czy bardzo źle to wygląda? Czy może to być SM??
Jestem przerażona

Opis:
W obu półkulach mózgu,. W istocie białej podkorowo widoczne są pojedyncze, drobne ogniska hiperintensywne w obrazach t2 zależnych i FLAIR, niewidoczne są w T1. Opisywane zmiany ogniskowe są niespecyficzne - odpowiadają najpewniej demielinizacji naczyniowej na tle mikroangiopatii.
Po za tym w badaniu nie uwidoczniono innych zmian ogniskowych w obrębie struktur mózgowia.
Układ komorowy oraz przymózgowe przestrzenie plynowe symetryczne, nieposzerzone.
Pogranicze czaszkowo-szyjne prawidłowe.
Rozległe zmiany polipowate o niejednorodnym sygnale, z silnym wzmocnieniem kontrastowym po ivc, wypelniajce w całości lewą zatokę szczękowa i czołową oraz odcinkowo sitowie lewe
Odpowiedz
Masz napisane, że najpewniej dotyczą mikroangiopatii, czyli uszkodzeń naczyniowych spowodowanych drobnymi zmianami w krążeniu. Chorujesz na cukrzycę czy coś? Czasem też takie zmiany w mózgu mogą się pojawiać z wiekiem, szczególnie przy podwyższonym ciśnieniu. Druga sprawa to polipy, jakieś stany przewlekłe po zapaleniu zatok czy coś? Weź wyniki i skonsultuj z neurologiem, a także z laryngologiem. Sam rezonans o niczym nie mówi bez innych objawów, może to być totalnie nic groźnego, także bez diagnozy lekarza nie masz co panikować Uśmiech Pytanie z jakiego powodu był robiony rezonans?
Odpowiedz
Właśnie z powodu zatok. Na zatoki już już termin wyznaczony na zabieg.
Jutro już wizyta z neurologiem.
Dziękuję za odpisanie
Odpowiedz
(19-08-2024, 17:30)1992-kasia napisał(a): Właśnie z powodu zatok. Na zatoki już już termin wyznaczony na zabieg.
Jutro już wizyta z neurologiem.
Dziękuję za odpisanie

Ok, powodzenia. Daj znaj co powiedział i nie martw się na zapas.
Odpowiedz
Nikt Ci tego na 100% nie powie czy to SM ...sam miałem podobne tzn niespecyficzne jakieś tam ogniska demielinizacji.
Ale powiem tak ...pytając fachowca neurologa pracującego w przychodni SM (ale prywatnie) czy jest OK bo wolałbym nie robić żadnych punkcji itd ..no bo mam taki uraz z dzieciństwa do zastrzyków które musiałem wykonywać non stop przy chorobie : skaza krwotoczna ( czyli chyba małopłytkowość / anemia ). Gość powiedział mi ....czy nie widzę co mi wyszło w badaniach ? uupsss : demielinizacja !...ostateczna diagnoza to punkcja lędźwiowa ....i już :-)
Inna sprawa że nawet wyniki z tejże punkcji czasami ponoć wychodzą w normie pomimo iż delikwent ma SM ( ważne są objawy ktore towarzyszą SM )... to ci co mają pecha. Nie mówiąc już o innych perypetiach z tymi badaniami ...od tzw. zespołu po-punkcyjnego ...lub nawet ginięciu wyników badań w czeluściach szpitalnych :-)
powodzenia !
Odpowiedz
Wiem, że nikt nie odpowie mi w 100%,. Ale może właśnie ktoś miał "podobny " opis, bądź umie zinterpretować chociaż trochę.
Dziś wizyta, także się okaże co dr powie.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Dr kazała się tym nie przejmować ??
Odpowiedz
Jeżeli nie masz żadnych objawów neurologicznych to zrób tak jak kazała pani doktor i się tym nie przejmuj + kontrolny rezonans głowy za rok. Wylecz zatoki i ciesz się życiem, bo inaczej wpadniesz w błędne koło diagnozowania się na wszystko i już z tego nie wyjdziesz.
Odpowiedz
O tak. Zgadzam się z moon
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości