Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rezonans - pytanie
Dzień dobry, mam do państwa pytanie techniczne.

W maju kontrolnie miałam robiony rezonans magnetyczny głowy, ale bez kontrastu. Nic nie wykazał.
W ostatnich dniach pojawiające się u mnie objawy wzbudziły u mnie zaniepokojenie w kontekście SM i zapewne udam się do neurologa. 

I tutaj moje pytanie - czy rezonans bez kontrastu jest w stanie wykazać zmiany w mózgu, które mogą sugerować SM?
Czy też wskazać coś w kierunku SM może tylko i wyłącznie rezonans z kontrastem?

Pytam z ciekawości, a może też dla własnego uspokojenia, że jeśli tamten rezonans nic zupełnie nie wykazał, że znaczy to, że raczej nie SM.
Odpowiedz
Witaj Katarzyno, pierwsze pytanie - to na podstawie jakich objawów zlecono MRI?
Przyjmuje się, że bardziej wiarygodne jest MRI z kontrastem.
Odpowiedz
Katarzyna z tego co mi lekarz mowil to:

Rezonans bez kontrastu może wykryć zmiany charakterystyczne dla SM takie jak plaki demielinizacyjne i jest często wystarczający do postawienia wstępnej diagnozy.

Rezonans z kontrastem daje dodatkowe informacje (szczególnie na temat aktywności choroby) ale nie jest niezbędny do zauważenia zmian typowych dla SM.
Odpowiedz
(03-11-2024, 09:54)Tosiia napisał(a): Katarzyna z tego co mi lekarz mowil to:

Rezonans bez kontrastu może wykryć zmiany charakterystyczne dla SM takie jak plaki demielinizacyjne i jest często wystarczający do postawienia wstępnej diagnozy.

Rezonans z kontrastem daje dodatkowe informacje (szczególnie na temat aktywności choroby) ale nie jest niezbędny do zauważenia zmian typowych dla SM.

Jakie masz objawy? od kiedy masz te objawy?
Odpowiedz
jak długo czekaliście u siebie na rezonans na nfz? ciekaw jestem jakie są kolejki w obecnym czasie bo i mnie to czeka niestety
Odpowiedz
Zależy w jakim mieście, zależy w jakiej placówce i czy skierowanie jest na cito. W zeszłym roku, jak mi dali termin za miesiąc to byłam w szoku (pozytywnym). Polecam wpisać w google Terminy leczenia NFZ, strona rządowa i o dziwo dane są aktualne. Od dawna korzystam z tej strony.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości