Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SM z takimi wynikami?
Cześć, z góry dziękuję za odpowiedź - od jakiegoś czasu mam dziwne objawy, ból po prawej stronie głowy, w okolicy stawu skroniowo żuchwowego, pod okiem, przy górnym łuku i drętwienie małych palców.

Mam 33 lata, wykonałem:
- rezonans głowy bez kontrastu na aparacie 3 teslowym z angiografią, w marcu i grudniu. Bez zmian. Czysto. Były wykonane aż do odcinka C3 szyjnego 
- rezonans odcinka szyjnego kręgosłupa, też czysto. Lekkie odwodnienie krążka C5 C6.
- rezonans magnetyczny stawu skroniowo żuchwowego - czysto.
- Wyniki krwi - czysto. Podwyższony testosteron, shgb. Ale reszta wyników w normie, w tym wszystkie hormony.
- B12, witamina D - górne granicę normy
- tomografia ucha - wskazuje na zmiany degradacyjne w stawie skroniowo żuchwowym. Reszta czysta 
- tomografia zatok - czysta, oprócz skrzywienia nosa
- USG szyi, wezlow, tarczycy, ślinianek - czysto.
- fiberoskopia nosa - czysto.

Okulista wykrył zapalenie nerwu wzrokowego.

Czy to mogą być objawy SM, czy te wyniki wykluczają stwardnienie?
Odpowiedz
Raczej przy SM są zmiany w mózgu i/lub w radzeniu kręgowym. Natomiast nie jestem lekarzem i na odległość to słabe leczenie. Raczej udałabym się do lekarza i jego wypytała co to może być. Wydaje mi się, że też nie każde zapalenie nerwu wzrokowego to musi być SM.
Odpowiedz
Byles w tych badaniach (glownie rezonans) kierowany przez neurologa? bo jesli tak i on nic nie zalecil/nie stwierdzil to my tym bardziej niestety nie pomozemy.

To co sie dzieje na poziomie odcinka szyjnego moze dawac objawy na wszystkim co ponizej szyi wiec dretwienie malych palcow moze wynikac wlasnie z odwodnienia C5 i C6.

Pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego nie zawsze musi byc pierwsza manifestacja SM.
Odpowiedz
Dzięki za odpowiedzi. Rezonans był był robiony, żeby wykluczyć guz bo szumy uszne (w związku z krzywa przegroda i chyba zapalenie stawu skroniowo żuchwowego).

Dopiero później okulista - i na szczęście te rezonanse. Oba wyszły czyste, ten głowy był w marcu i powtórzony w grudniu. Oba na aparatach 3 teslowych (dokładniejsze). Rezonans odcinka szyjnego w lipcu. Też czysto. Dodatkowo ten ostatnio rezonans głowy był aż do odcinka szyjnego C3.

Neurolog nic nie wspomniał o MS, ale nie rozmawialiśmy na te tematy.
Odpowiedz
Saberchan biorąc pod uwagę wynik w stawie skroniowo-żuchwowym proponowałabym konsultację u dentysty zajmującym się bruksizmem. Mam to i wiem jakie to paskudztwo może powodować dolegliwości.
Odpowiedz
(22-12-2024, 20:32)yasmina napisał(a): Saberchan biorąc pod uwagę wynik w stawie skroniowo-żuchwowym proponowałabym konsultację u dentysty zajmującym się bruksizmem. Mam to i wiem jakie to paskudztwo może powodować dolegliwości.

Bardzo dziękuję, Yasmina. Jestem zapisany do lekarza zajmującego się tym schorzeniem. Ból promieniuje od policzka, głęboko. 

Zmylil mnie ten okulista, stwierdzając zapalenie oka (nie spojówki). To dało obraz SM. 

Czy korzystając z Twojego doświadczenia - możemy wyeliminować SM, z tymi wynikami jakie mam?
Odpowiedz
Na to pytanie Ci nie odpowiem Uśmiech Mówi się, że sm ma 1000 twarzy, u mnie zaczęło np. od przeczulicy dłoni, do głowy by mi wtedy nie przyszło, a było to 10 lat temu, że to sm. Tak więc sam widzisz...musisz słuchać swojego organizmu, a przede wszystkim wykluczyć wszystkie inne dolegliwości. Drętwienie palców może być od kręgosłupa. 
Odpowiedz
(24-12-2024, 00:29)yasmina napisał(a): Na to pytanie Ci nie odpowiem Uśmiech Mówi się, że sm ma 1000 twarzy, u mnie zaczęło np. od przeczulicy dłoni, do głowy by mi wtedy nie przyszło, a było to 10 lat temu, że to sm. Tak więc sam widzisz...musisz słuchać swojego organizmu, a przede wszystkim wykluczyć wszystkie inne dolegliwości. Drętwienie palców może być od kręgosłupa. 

Dzięki za szybką odpowiedź! Okulista potwierdził dziś, że nie ma zapalenia nerwu wzrokowego. Boli szczęka
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości