Cześć, z góry dziękuję za odpowiedź - od jakiegoś czasu mam dziwne objawy, ból po prawej stronie głowy, w okolicy stawu skroniowo żuchwowego, pod okiem, przy górnym łuku i drętwienie małych palców.
Mam 33 lata, wykonałem:
- rezonans głowy bez kontrastu na aparacie 3 teslowym z angiografią, w marcu i grudniu. Bez zmian. Czysto. Były wykonane aż do odcinka C3 szyjnego
- rezonans odcinka szyjnego kręgosłupa, też czysto. Lekkie odwodnienie krążka C5 C6.
- rezonans magnetyczny stawu skroniowo żuchwowego - czysto.
- Wyniki krwi - czysto. Podwyższony testosteron, shgb. Ale reszta wyników w normie, w tym wszystkie hormony.
- B12, witamina D - górne granicę normy
- tomografia ucha - wskazuje na zmiany degradacyjne w stawie skroniowo żuchwowym. Reszta czysta
- tomografia zatok - czysta, oprócz skrzywienia nosa
- USG szyi, wezlow, tarczycy, ślinianek - czysto.
- fiberoskopia nosa - czysto.
Okulista wykrył zapalenie nerwu wzrokowego.
Czy to mogą być objawy SM, czy te wyniki wykluczają stwardnienie?
Mam 33 lata, wykonałem:
- rezonans głowy bez kontrastu na aparacie 3 teslowym z angiografią, w marcu i grudniu. Bez zmian. Czysto. Były wykonane aż do odcinka C3 szyjnego
- rezonans odcinka szyjnego kręgosłupa, też czysto. Lekkie odwodnienie krążka C5 C6.
- rezonans magnetyczny stawu skroniowo żuchwowego - czysto.
- Wyniki krwi - czysto. Podwyższony testosteron, shgb. Ale reszta wyników w normie, w tym wszystkie hormony.
- B12, witamina D - górne granicę normy
- tomografia ucha - wskazuje na zmiany degradacyjne w stawie skroniowo żuchwowym. Reszta czysta
- tomografia zatok - czysta, oprócz skrzywienia nosa
- USG szyi, wezlow, tarczycy, ślinianek - czysto.
- fiberoskopia nosa - czysto.
Okulista wykrył zapalenie nerwu wzrokowego.
Czy to mogą być objawy SM, czy te wyniki wykluczają stwardnienie?

Mówi się, że sm ma 1000 twarzy, u mnie zaczęło np. od przeczulicy dłoni, do głowy by mi wtedy nie przyszło, a było to 10 lat temu, że to sm. Tak więc sam widzisz...musisz słuchać swojego organizmu, a przede wszystkim wykluczyć wszystkie inne dolegliwości. Drętwienie palców może być od kręgosłupa.