23-12-2024, 01:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2024, 04:02 przez lajkonik19.)
Cześć. Jestem tutaj nowy. Zrobiłem sobie rezonans magnetyczny głowy ponieważ miewam czasami bóle głowy/zatok. Niestety po otrzymaniu wyników zamarłem.
"Badanie MR głowy w obrazach T1 mpr, T2- zal, TIRM, DWI/ADC, T2 fl2d hemo, przekroje poprzeczne, strzałkowe i czołowe, przed i po podaniu środka kontrastującego:
Dane kliniczne: bóle głowy i zatok
Badania poprzednie: brak
Nadnamiotowo, w istocie białej obu półkul mózgu: w środkach półowalnych i podkorowo widoczne liczne, drobne (wielk. do 5mm) ogniska hiperintensywne w obrazach T2W i TIRM- ogniska demielinizacji.
Łączna ilość ognisk w przedziale >20.
Ilość ognisk wzmacniających się po kontraście: 0
Poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych i obszarów patologicznego wzmocnienia pokontrastowego. Sekwencja DWI nie uwidoczniła ognisk restrykcji dyfuzji.
Układ komorowy położony prawidłowo, nieuciśnięty, nieposzerzony.
Przymózgowe przestrzenie płynowe w normie.
Ciało modzelowate prawidłowe, jednorodne.
Torbiel szyszynki 5mm.
Okolica siodła tureckiego i kątów mostowo- móżdżkowych bez uchwytnych patologii. Zatoki żylne bez cech zakrzepicy.
Zatoki oboczne nosa i piramidy kości skroniowych upowietrznione prawidłowo.
Wnioski: Liczne ogniska demielinizacji do diagnostyki- wskazana konsultacja neurologiczna."
Przeglądam internet oraz to forum i wysnuwam jedynie negatywne wnioski dla samego siebie. Nie mam chyba żadnych objawów, które znajduje w internecie. Co mówi ten wynik? Co dalej robić?
"Badanie MR głowy w obrazach T1 mpr, T2- zal, TIRM, DWI/ADC, T2 fl2d hemo, przekroje poprzeczne, strzałkowe i czołowe, przed i po podaniu środka kontrastującego:
Dane kliniczne: bóle głowy i zatok
Badania poprzednie: brak
Nadnamiotowo, w istocie białej obu półkul mózgu: w środkach półowalnych i podkorowo widoczne liczne, drobne (wielk. do 5mm) ogniska hiperintensywne w obrazach T2W i TIRM- ogniska demielinizacji.
Łączna ilość ognisk w przedziale >20.
Ilość ognisk wzmacniających się po kontraście: 0
Poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych i obszarów patologicznego wzmocnienia pokontrastowego. Sekwencja DWI nie uwidoczniła ognisk restrykcji dyfuzji.
Układ komorowy położony prawidłowo, nieuciśnięty, nieposzerzony.
Przymózgowe przestrzenie płynowe w normie.
Ciało modzelowate prawidłowe, jednorodne.
Torbiel szyszynki 5mm.
Okolica siodła tureckiego i kątów mostowo- móżdżkowych bez uchwytnych patologii. Zatoki żylne bez cech zakrzepicy.
Zatoki oboczne nosa i piramidy kości skroniowych upowietrznione prawidłowo.
Wnioski: Liczne ogniska demielinizacji do diagnostyki- wskazana konsultacja neurologiczna."
Przeglądam internet oraz to forum i wysnuwam jedynie negatywne wnioski dla samego siebie. Nie mam chyba żadnych objawów, które znajduje w internecie. Co mówi ten wynik? Co dalej robić?