Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiany na rezonansie magnetycznym
Cześć. Jestem tutaj nowy. Zrobiłem sobie rezonans magnetyczny głowy ponieważ miewam czasami bóle głowy/zatok. Niestety po otrzymaniu wyników zamarłem.

"Badanie MR głowy w obrazach T1 mpr, T2- zal, TIRM, DWI/ADC, T2 fl2d hemo, przekroje poprzeczne, strzałkowe i czołowe, przed i po podaniu środka kontrastującego:
Dane kliniczne: bóle głowy i zatok
Badania poprzednie: brak
Nadnamiotowo, w istocie białej obu półkul mózgu: w środkach półowalnych i podkorowo widoczne liczne, drobne (wielk. do 5mm) ogniska hiperintensywne w obrazach T2W i TIRM- ogniska demielinizacji.
Łączna ilość ognisk w przedziale >20.
Ilość ognisk wzmacniających się po kontraście: 0
Poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych i obszarów patologicznego wzmocnienia pokontrastowego. Sekwencja DWI nie uwidoczniła ognisk restrykcji dyfuzji.
Układ komorowy położony prawidłowo, nieuciśnięty, nieposzerzony.
Przymózgowe przestrzenie płynowe w normie.
Ciało modzelowate prawidłowe, jednorodne.
Torbiel szyszynki 5mm.
Okolica siodła tureckiego i kątów mostowo- móżdżkowych bez uchwytnych patologii. Zatoki żylne bez cech zakrzepicy.
Zatoki oboczne nosa i piramidy kości skroniowych upowietrznione prawidłowo.
Wnioski: Liczne ogniska demielinizacji do diagnostyki- wskazana konsultacja neurologiczna."

Przeglądam internet oraz to forum i wysnuwam jedynie negatywne wnioski dla samego siebie. Nie mam chyba żadnych objawów, które znajduje w internecie. Co mówi ten wynik? Co dalej robić?
Odpowiedz
Ja proponuję nie panikować na zapas. Skonsultować to z neurologiem i z lekarzem zastanowić się co dalej. Wynik mówi tylko o tym, że w mózgu są jakieś zmiany, ale jak się nie wzmacniają po kontraście to znaczy, że są już od jakiegoś czasu. Potrzebna dalsza diagnostyka po prostu. A skoro nie masz objawów to raczej dobrze.
Rozumiem, że wynik Cię zaskoczył, więc się trochę denerwujesz, bo pamiętam sama, że najgorsza to ta niepewność. Pierwszy krok to neurolog, zapisz sobie wszystkie pytania jakie przychodzą Ci do głowy (nie ma głupich pytań) i w czasie wizyty pytać się o wszystko.
Niestety więcej nie jestem w stanie poradzić. Powodzenia z terminami. Polecam stronę terminy leczenia NFZ (do znalezienia w Googlach), nie jest to super dokładne, ale na pewno pomaga znaleźć szybszy termin na niektóre wizyty/badania.
Odpowiedz
Same wyniki to nie choroba. Może miałeś te zmiany od urodzenia i nic nie znacza ? Nie ma co panikować ale sprawdzić i wyjaśnić jak najbardziej. Ja bym te wyniki skonsultowala z neurologiem, tylko najlepiej takim od SM.
Odpowiedz
Lajkonik skąd w ogóle pomysł aby od razu diagnozować u siebie SM ? Jakieś predyspozycje genetyczne? Mi to na SM nie wygląda. Dokładnie tak - te zmiany mogą mieć już X lat. Nic się nie wzmocnilo po kontraście. U mnie np. był rzut choroby-widoczny dla lekarzy a brak zmian w Rezonansie.
Odpowiedz
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

(23-12-2024, 15:31)Lusia98 napisał(a): Lajkonik skąd w ogóle pomysł aby od razu diagnozować u siebie SM ? Jakieś predyspozycje genetyczne? Mi to na SM nie wygląda. Dokładnie tak - te zmiany mogą mieć już X lat. Nic się nie wzmocnilo po kontraście. U mnie np. był rzut choroby-widoczny dla lekarzy a brak zmian w Rezonansie.

Wcześniej nigdy o tym nie myślałem, bo nie miałem niepokojących objawów. Czasami bóle głowy w okolicach zatok, które raczej zdarzają się gdy śpię w pokoju z suchym powietrzem. Dwa razy zdarzyło się, że poczułem silny ból w trakcie "uniesienia". Narzeczona nakłoniła mnie, abym zrobił sobie rezonans magnetyczny po wystąpieniu tych bóli. Co do predyspozycji genetycznych, nic mi nie wiadomo, aby ktoś w rodzinie kiedykolwiek cierpiał na tą chorobę.

Staram się nie myśleć negatywnie, na razie nie wychodzi.
Odpowiedz
Jak sobie jeszcze przypominam to w związku z wykonywaną biurową pracą, podejrzewałem u siebie cieśń nadgarstka kilka lat temu, ale dosyć szybko przeszło w zasadzie dzięki ćwiczeniom.
Teraz w nocy też nie wiem czy jestem już przewrażliwiony, czy rzeczywiście czuje jakieś dziwne odczucia..

Na jakim poziomie stoi diagnostyka i leczenie w Polsce? Tak czytam to forum i widzę, że na wszystko się długo czeka.

Zdążyłem już pójść do neurologa i lekarza POZ. Neurolog zbadał mnie, spojrzał na opis i powiedział, że na razie nie ma powodu do niepokoju. Dał mi skierowanie do szpitala, jak to ujął lepiej dmuchać na zimne.
Lekarz POZ (ogólnie bardzo w porządku człowiek - chodzę do niego od dawna) chciał od razu płytkę z badaniem. Powiedział, że te zmiany są małe i w miejscach nietypowych dla SM i podejrzewa, że to są zmiany naczyniowe, bo są przy naczyniach (o ile dobrze go zrozumiałem), ewentualnie spowodowane jakimś urazem głowy, nawet nie poważnym. Poprosiłem go o skierowanie do poradni i do szpitala. 

Na razie jestem spokojniejszy. Człowiek od razu docenia życie.
Odpowiedz
lajkonik19 na pewno zadbaj o to by neurolog zobaczyl rowniez plytke CD z obrazem rezonansu a nie bazowal tylko na opisie radiologicznym (niestety ale czasami zdarzaja sie bledy). SM to choroba 1000 twarzy ale jesli u Ciebie byly tylko bole glowy/migrena to mimo wszystko jest to nietypowe dla SM czy pierwszej manifestacji tej choroby ... a dlugotrwala nieleczona migrena tez moze bardzo namieszac w mozgu.

Postaraj sie nie panikowac na zapas. U mnie lekarz bral takie choroby pod uwage ze modlilam sie by miec jednak SM (bo i jest juz masa dostepnych lekow i caly czas trwaja badania naukowe). Perspektywa mi sie szybko zmienila.
Odpowiedz
(24-12-2024, 11:35)Tosiia napisał(a): lajkonik19 na pewno zadbaj o to by neurolog zobaczyl rowniez plytke CD z obrazem rezonansu a nie bazowal tylko na opisie radiologicznym (niestety ale czasami zdarzaja sie bledy). SM to choroba 1000 twarzy ale jesli u Ciebie byly tylko bole glowy/migrena to mimo wszystko jest to nietypowe dla SM czy pierwszej manifestacji tej choroby ... a dlugotrwala nieleczona migrena tez moze bardzo namieszac w mozgu.

Postaraj sie nie panikowac na zapas. U mnie lekarz bral takie choroby pod uwage ze modlilam sie by miec jednak SM (bo i jest juz masa dostepnych lekow i caly czas trwaja badania naukowe). Perspektywa mi sie szybko zmienila.

Eh, dzięki za pocieszenie. Od czasu otrzymania wyników rezonansu mam wrażenie, że odczuwam lekkie mrowienie w lewej ręce, w zasadzie przed spaniem i w nocy. Nie przeszkadza mi to za bardzo. Mam wrażenie, że sam się już zdiagnozowałem i boje się niepełnosprawności. 

Widzę, że sytuacja w Polsce nie jest najlepsza jeżeli chodzi o dostępność terminów w poradniach i szpitalach. No i jeszcze to wybieranie komu dadzą leki, a komu nie…
Odpowiedz
(25-12-2024, 08:02)lajkonik19 napisał(a):
(24-12-2024, 11:35)Tosiia napisał(a): lajkonik19 na pewno zadbaj o to by neurolog zobaczyl rowniez plytke CD z obrazem rezonansu a nie bazowal tylko na opisie radiologicznym (niestety ale czasami zdarzaja sie bledy). SM to choroba 1000 twarzy ale jesli u Ciebie byly tylko bole glowy/migrena to mimo wszystko jest to nietypowe dla SM czy pierwszej manifestacji tej choroby ... a dlugotrwala nieleczona migrena tez moze bardzo namieszac w mozgu.

Eh, dzięki za pocieszenie. Od czasu otrzymania wyników rezonansu mam wrażenie, że odczuwam lekkie mrowienie w lewej ręce, w zasadzie przed spaniem i w nocy. Nie przeszkadza mi to za bardzo. Mam wrażenie, że sam się już zdiagnozowałem i boje się niepełnosprawności. 

Widzę, że sytuacja w Polsce nie jest najlepsza jeżeli chodzi o dostępność terminów w poradniach i szpitalach. No i jeszcze to wybieranie komu dadzą leki, a komu nie…     

Witam jestem nowy i wszędzie szukam pomocy może ktoś na tym forum mi cos podpowie lub pomoże.
Zaczne od początku moje objawy zdrowotne zaczęły się 5lat temu od naderwania powrózka nasiennego wtedy tez dowiedziałem się ze mam 12 odchyleń w morfologi wyleczyłem powrozek i dwa miesiące później powiększył mi się węzeł chłonny pod rzuchwa w tym momecie mam powiększone węzły chłonne pod rzuchwa w obojczykach pod pachami grzebieniowe w pachwinach jak już się powiększa to takie już zostają byłem z tym u wielu lekarzy i na wielu badaniach nowotwory wykluczono dobra lekarz hematolog powiedziała ze moja morfologia może taka po prostu być i mogę tak mieć do starości uspokoiłem się ale od ponad 2lat doszły inne objawy takie jak ciągła wzmożone napięcie mięśni szybko się mecze nie mam wg energii i to co mnie najbardziej nie pokoi to jeden objaw szczególnie natomiast(gdy np napne jakiś mięśien to cała kończyna zaczyna drzeć np podniosę nogę stojąc przed siebie trzęsie mi się cała noga to samo z całym ciałem tylko przy napięciu) lekarze na sorze mówią ze proszę wybić sobie z głowy sm i dali skierowanie dla wlasniego spokoju do poradni neurologicznej.
Kiedys mój lekarz rodzinny wystraszył mnie mówiąc ze to może być sm.
Prosze kogoś o pomoc czy ktoś tak miał błagam ☹️?
Odpowiedz
Doman i byłeś u neurologa?
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości