Witam, od jakiegoś czasu przeglądam forum i postanowiłam napisać, bo już wariuję i potrzebuję wsparcia. Mam 33 lata, ok. 3 lata temu miałam wykonany MR głowy, w którym wyszły liczne zmiany demielinizacyjne, ale nie miałam objawów. Byłam u neurologa, który powiedział, żebym przyszła za pół roku i powtórzyła MR. Ja to odpuściłam, bo akurat szykowałam się do ślubu, potem ciąża, dziecko. No i nie miałam żadnych objawów. Teraz od kilku dni mam takie dziwne uczucie w podeszwach obu stóp, tak bliżej palców. Nawet nie do końca wiem jak to opisać, czasami wydaje mi się jakby ktoś mi tam coś włożył. Skupiam się na tym bardzo i czuję, ale np. wczoraj pojechałam z mężem i synem i byłam zajęta i jakby było lepiej, nie czułam tego. Nie ukrywam, że pobyt w szpitalu, badanie nie uśmiechają mi się. Mam 9-miesięczne dziecko, które karmię piersią i nie wyobrażam sobie go zostawić. Mąż mówi, że panikuje i że to jest pewnie od kręgosłupa albo od przeciążenia, bo jestem niewyspana i ciągle noszę syna. Proszę o Wasze opinie. Nie hejtujcie mnie za wcześniejsze olanie tematu, sama teraz mam wystarczająco negatywne uczucia. Strasznie się boję.
|
Czy to może być SM?
|
|
10-02-2025, 09:06
Witaj
, nie pozostaje nic innego, jak zgłosić się do neuro i powtórzyć badanie. Diagnoza jaka by nie była jest najważniejsza. Pobyt w szpitalu na pewno nie należy do przyjemnych, ale może wcale nie będzie potrzebny, nie martw się na zapas. Dolegliwości mogą też być od kręgosłupa, skonsultuj się z fizjoterapeutą. Zadbaj o siebie i może ogranicz noszenie dziecka.
Czasami SM wychodzi 'przy okazji'. Znam jedna osobe, ktora po upadku zrobila rezonans glowy (by byc pewna ze nic sie nie stalo) i wlasnie wyszlo, ze ma SM mimo, ze objawow brak. Tez mysle, ze pobyt w szpitalu wcale nie musi byc konieczny, bo rzutu choroby nie masz ... ale jak najbardziej idz do neurologa. Moze to byc na tle ortopedycznym jak Yasmina napisala, ale nie mozna wykluczyc tla neurologicznego.
Nie kieruj sie tym co maz mowi, bo wiadomo ze chce odpedzic mysli o tym, ze to moze byc choroba i nie chce wprowadzac negatywnych emocji do Waszej rodziny wiec koniecznie udaj sie do lekarza.
10-02-2025, 11:53
No właśnie ja się bałam czy to uczucie w stopach nie jest rzutem. Ale rzut chyba byłby wyraźniejszy…
10-02-2025, 14:53
Mój drugi rzut to drętwienie opuszków palców w lewej dłoni, więc nie ma reguły. Natomiast jak poprzedniczki pisały warto skonsultować się z lekarzem, wykonać badania i nie panikować, bo przyczyna może być inna. Czasami dobry odpoczynek jest niezbędny.
Tez mialam delikatne rzuty przed diagnoza dlatego to lekcewazylam, ale juz teraz po diagnozie tez pojawia mi sie cos nowego a to jednak nie rzut (a jedynie objaw SM czy 'przebudzenie sie' starej zmiany). Tez wiadomo ze aktywna zmiana ktora ma np. 2 cm moze dawac silne i niepokojace objawy, a zmiana 5 mm niemal nieodczuwalne wiec jak piszesz Konga reguly nie ma.
10-02-2025, 21:40
Chyba innej słusznej odpowiedzi niż pójść ponownie do neurologa i zrobić rezonans nie będzie.
Myślę, że w ogólnym rozrachunku Ty i cała Twoja rodzina na tym skorzystacie.
11-02-2025, 15:26
(10-02-2025, 14:53)Konga napisał(a): Mój drugi rzut to drętwienie opuszków palców w lewej dłoni, więc nie ma reguły. Natomiast jak poprzedniczki pisały warto skonsultować się z lekarzem, wykonać badania i nie panikować, bo przyczyna może być inna. Czasami dobry odpoczynek jest niezbędny. Dokładnie, lepiej dmuchać na zimne i skonsultować się z lekarzem, ale nie ma co od razu panikować. Czasem organizm po prostu daje znać, że trzeba trochę zwolnić i odpocząć. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

, nie pozostaje nic innego, jak zgłosić się do neuro i powtórzyć badanie. Diagnoza jaka by nie była jest najważniejsza. Pobyt w szpitalu na pewno nie należy do przyjemnych, ale może wcale nie będzie potrzebny, nie martw się na zapas. Dolegliwości mogą też być od kręgosłupa, skonsultuj się z fizjoterapeutą. Zadbaj o siebie i może ogranicz noszenie dziecka.