Liczba postów: 91
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
12-02-2025, 11:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2025, 12:05 przez Zo_oL.)
Cześć,
wczoraj naszła mnie nowa myśl.
Całe życie jestem chudy ale nie mam "niedowagi" jestem na granicy.
U mnie jest raczej tak, że jem bo muszę a nie bo jestem głodny.
Myślę, skąd mam aż 25 dziur w głowie, może organizm jest po prostu głodny (?)
Stąd pytanie do Was:
-Ile ważycie?
-Ile macie wzrostu?
-Ile macie dziur w głowie (zmian demilizacyjnych = rozpad osłonek mielinowych otczające włókna nerwowe)
Moje odpowiedzi:
-64/65kg
-182cm
-25 +/-
Spotkałem Osobę z SM rzutowo remisyjną ja mam pierwotnie postępujące i usłyszałem, że ma 2 dziury w głowie a choruje już ok 20lat... Stąd ten temat
Liczba postów: 2 571
Liczba wątków: 33
Reputacja:
20
Nie ważne ile, ważne gdzie. Jedni mają mozg jak sito i krzywdy im to nie robi, inni mają dwie, trzy zmiany i leza, bo są one w jakichś miejscach newralgicznych.
Co do jedzenia, nie lubię jesc, głodna nie bywam, a wygladam jak dobrze wypyasiony hipopotam. Nie wiem ile waze, ale na bank dobrze ponad 100 przy 172 cm wzrostu. Za to moja córka je jak kon, ma ze 20 kilo niedowagi i pielęgniarka w szkole powiedziała kiedyś, ze jest niedożywiona.
Nadzieja jest płomieniem który migoce, ale nie gaśnie...
Liczba postów: 66
Liczba wątków: 7
Reputacja:
1
W głowie to mam jakichś zmian poniżej 10, co zdaniem lekarzy nie ma się czym przejmować. Ale odcinek szyjny ... to u nie jakaś masakra  Jem normalnie, całe 66letnie życie byłam "puszysta', a teraz robię się "puszysta do kwadratu" (wzrost 165, waga ca 100). Jem z nudów lub rozsądku, czasem z lakomstwa. Po resekcji żołądka w 1978 r. nie bywam głodna.
Liczba postów: 1 130
Liczba wątków: 13
Reputacja:
21
Nie wiem ile mam zmian. Jem, żeby żyć, bo cały dzień potrafię nic nie zjeść - nie odczuwam głodu. Wzrost 164cm, waga 58kg.
Reputacja:
0
12-02-2025, 13:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2025, 13:16 przez Zo_oL.)
Dzięki za odpowiedzi. Czyli to na pewno nie organizm mnie zjada bo czegoś mu brakuje.
To nawet nie był teoria po prostu zwykły głupi pomysł.
(12-02-2025, 12:22)Akinom napisał(a): Nie ważne ile, ważne gdzie. Jedni mają mozg jak sito i krzywdy im to nie robi, inni mają dwie, trzy zmiany i leza, bo są one w jakichś miejscach newralgicznych.
Co do jedzenia, nie lubię jesc, głodna nie bywam, a wygladam jak dobrze wypyasiony hipopotam. Nie wiem ile waze, ale na bank dobrze ponad 100 przy 172 cm wzrostu. Za to moja córka je jak kon, ma ze 20 kilo niedowagi i pielęgniarka w szkole powiedziała kiedyś, ze jest niedożywiona.
też mam wrażenie, że to tylko złudzenie "że niby coś wiemy".
Ludzie to głupie istoty, które myślą że coś wiedzą. Tego ma mnie nauczyć SM, taki wyciągnąłem wniosek
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 2
Reputacja:
3
Ja mam małych zmian w głowie 3 i kilka w odcinku szyjnym. Ja znów jakbym mogła to bym biesiadowała cały dzień, nie mam problemu z apetytem. Staram się pilnować wagi, ale ostatnio znów mi nie idzie i powoli przybieram na wadze. Ważę 79 kg przy 172 cm wzrostu.
Z doświadczenia wiem, że nie powinno się o sobie mówić źle.  Po prostu chciałeś sprawdzić pewną koncepcję. Z jednym się zgodzę - człowiek nie zawsze jest najmądrzejsza istotą na świecie.
Liczba postów: 630
Liczba wątków: 3
Reputacja:
9
12-02-2025, 18:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2025, 20:06 przez Tosiia.)
Jakby bycie głodnym miało wpływ na zmiany demielinizacyjne to by wszystkie osoby cierpiące na anoreksję miały SM jak i mieszkańcy biednych krajów itd. ale ciekawe czy kiedyś przyczyna SM zostanie znaleziona.
Mam tylko jedna zmiane w glowie. W odcinku piersiowym i szyjnym w sumie 5 - 7 zmian (w zaleznosci jak radiolog liczy/patrzy) ale jak Akinom napisala nie wazne ile ich jest a wazne gdzie dokladnie umiejscowione.
Liczba postów: 1 399
Liczba wątków: 10
Reputacja:
17
Ja mam ponad 20 zmian w głowie i od zawsze byłam nadprogramową. A na tą chwilę jestem jeszcze bardziej. Po ciąży biorę się za siebie i swoje słabości.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Reputacja:
0
13-02-2025, 08:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2025, 08:23 przez Zo_oL.)
(13-02-2025, 00:35)Bubka napisał(a): Ja mam ponad 20 zmian w głowie i od zawsze byłam nadprogramową. A na tą chwilę jestem jeszcze bardziej. Po ciąży biorę się za siebie i swoje słabości.
Jaki masz typ sm?
rzutowo-remisyjna (RRMS),
pierwotnie postępująca (PPMS)
wtórnie postępująca (SPMS).
?
Liczba postów: 1 399
Liczba wątków: 10
Reputacja:
17
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
|