Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Swiezak na forum
Żarówka 
Cześć, 
mam 32 lata od 12lat szukałem przyczyny moich dolegliwości. 

12 lat temu gdy przestałem rosnąć, mięsień nie trzymał żuchwy byłem przygotowywany do operacji progenii. 
3 lata później problemy z okiem (mówiłem i upierałem się, że nie miałem żadnych innych objawów), i tak zrobili mi operacje. Co spowodowało większe problemy z oczami (tak myślałem, sam nie wiem czy to SM czy operacja).
Na studiach miałem problemy z pamięcią krótkotrwałą (znalazłem sposób, uczyłem się wykorzystując pamieć długotrwałą, inny sposób nauki). 
Po studiach pracowałem w 6 pracach... 
-laboratorium chemiczne, 
-administracja publiczna, 
-laboratorium chemiczne, 
-tester oprogramowania, 
-specjalista ds optymalizacji, 
-administrator sieci internetowych. 
Pare dni przed rozpoczęciem ostatniej pracy jako administrator sieci otrzymałem wynik rezonansu z podejrzeniem SM z skierowaniem do szpitala. w skrocie (widoczne umiarkowanie liczne ogniska w hiperintensywne w obrazach T2/FLAIR). 
Całość obrazu sugeruje zmiany demilizacyjne prawdopodobnie w przebiegu SM. 
Po przepracowaniu tygodnia poszedłem do szpitala na punkcję gdzie potwierdzili 55 białka gdy norma jest do 30

W skrócie mam potwierdzone stwardnienie rozsiane, liczne zmiany w rezonansie magnetycznym głowy i IgG w PMR 55/34. Po otrzymaniu wyników potwierdzających SM ze szpitala, zwolnili mnie z pracy. Chciałbym wiedzieć na czym stoje, w jakim kierunku szukać pracy. 

-Czy te zmiany są nieodwracalne? Od paru lat bardzo mnie irytują dzwięki, w bloku jest ich dużo. 
-Szukam pracy w IT (zdalnej), czy jest jakaś korzyść zatrudnienia osoby z SM? Jest jakiś sposób na zachętę pracodawcy? 
-Czy SM mam od 12lat? progenia to były już oznaki SM? czy dopiero oko 10 lat temu?

Anioł
Odpowiedz
Hejka, witaj na forum
Mogło to byc juz SM ale tego nikt Ci nie potwierdzi i nie zaprzeczy pewnie

Na jakiej podstawie zwolnili Cie z pracy po otrzymaniu diagnozy? Ja poszlabym z tym do sądu.
Odpowiedz
Nie musisz w nowej pracy mówić o tym, że masz sm.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
Również witam Cię na forum i podpinam się pod pytanie Moniki.
Odpowiedz
(11-08-2024, 17:01)JMonika79 napisał(a): Hejka, witaj na forum
Mogło to byc juz SM ale tego nikt Ci nie potwierdzi i nie zaprzeczy pewnie

Na jakiej podstawie zwolnili Cie z pracy po otrzymaniu diagnozy? Ja poszlabym z tym do sądu.

Nie mówiłem nikomu, że mam SM. 
Zwolnili mnie na podstawie cytuje "za dlugo trwa wdrożenie", i zgadzam się z tym. 
Ponieważ o SM dowiedzialem sie tydzien przed rozpoczeciem pracy. Tydzień przepracowałem, gdzie pracownik mi dużo tłumaczył.
Po tygodniu poszedłem na 4 dni do szpitala. Po punkcji w szpitalu nie byłem w stanie pracować, poprosiłem lekarza rodziennego o 3 dni l4 bo miałem objawy popunkcyjne. Nie było mnie w pracy 1.5 tygodnia, po powrocie praktycznie nic nie pamiętałem. 
Ciężko zacząć pracę gdy dowiaduje się, że mam SM. 
Na rozmowie o pracę ważyłem 68kg, przy rozpoczęciu pracy ważyłem 61kg... Język  mając 182cm wzrostu
Odpowiedz
Aj, moze to I dobrze, znajdziesz inną pracę, jak tylko wszystko się wyciszy I poczujesz sie lepiej, ja podczas diagnozowania też wychudłam ale potem przytylam to co zgubilam I było ok, bedzie dobrze, pozdrawiam
Odpowiedz
(12-08-2024, 09:16)Ssij napisał(a): Witam, myślałam, że z taką chorobą da się godnie pożyć może ze 2-3 lata, ale gdy poczytałam was przegrywów to wnioski nasunęły się same. Nie, wasze 3 przepedałowania na rowerze stacjonarnym i leżenie jak plankton w basenie to nie jest sport ? ssijcie!

Sprawdzmy to kto tu jest przegrywem. Ile masz lat i co ci wyszło?

jednak po zobaczeniu twoich postów zmieniam zdanie, wygrales zycie.  Anioł
[Obrazek: sm.png]
Odpowiedz
Hejka, witaj na forum. Masz szerokie doświadczenie zawodowe Uśmiech Ja pracuję w laboratorium chemicznym, póki jeszcze daję radę to nie myślę o zmianie. Mam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym, dla pracodawcy podobno korzystny pracownik, ja pracuję 7h dziennie, mam 10dni dodatkowego urlopu i wychodzę do lekarza bez odrabiania nieobecności.
Pozdrawiam serdecznie
As long as you fight you are the winner Serce
Odpowiedz
(13-08-2024, 17:24)agica napisał(a): Hejka, witaj na forum. Masz szerokie doświadczenie zawodowe Uśmiech Ja pracuję w laboratorium chemicznym, póki jeszcze daję radę to nie myślę o zmianie. Mam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym, dla pracodawcy podobno korzystny pracownik, ja pracuję 7h dziennie, mam 10dni dodatkowego urlopu i wychodzę do lekarza bez odrabiania nieobecności.
Pozdrawiam serdecznie

Szkoda, że nikt tego "doświadczenia" nie chce. 
Diagnoze dostałem 04.2024, nowa pracę zacząłem 05.2024 i pierwszy raz otrzymałem wypowiedzenie 07.2024.
Jestem na zasiłku rehabilitacyjnym ale rozsyłam cv szukając "darmowych praktyk", 0 kontaktu
Zaraz rok od diagnozy minie a ja nie mam nic. Ani mieszkania, ani pracy nawet perspektyw
Serce  Szukamy złotego środka który pomaga na SM   Serce
https://www.stwardnienierozsiane.info/fo...11813.html
Odpowiedz
Zo_oL na spokojnie. Całe życie przed Tobą. Trochę się wszystko uspokoi, pogodzisz się w SM i na spokojnie poszukasz pracy. Nie ma sensu gnac, nie ma sensu rozpamiętywać. Nie masz wpływu na to, że zachorowales. Poki nie widac to się nie chwal, że jesteś chory. Na zwolnieniu lekarskim nie ma teraz symbolu choroby, więc nikt nie musi wiedzieć. Pracodawcy różnie reagują. Najlepiej mieć on, ale żeby był na chodzie. Za grupa ida pieniądze , których Ty na oczy nie zobaczysz. A najlepiej mieć w firmie 6% osób z orzeczeniem. Osób, które są w miarę zdrowe.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości