Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ppsm
Cześć. 
Zarezerwowałam się na forum, bo wczoraj po kilku latach mój mąż otrzymał diagnozę SM. Otrzymaliśmy ją przez telefon, wszystko jest „ na wariata”. Lekarz prowadzący powiedział, że mąż musi się zakwalifikować do programu lekowego. Spytałam jaka postać podejrzewa, to odpowiedział, że paradoksalnie im cięższa tym lepiej, bo są lepsze leki. Później porozmawialiśmy z jeszcze jedną znajomą neurolog, która stwierdziła, że objawy męża wskazują na PPSM. Poczytałam o tym i jestem przerażona. 
Objawy męża: 
2019- drętwienie i brak czucia w pośladku. Przeszły
2021- mrowienie szyi przez parę miesiecy. Przeszło 
2022- mrowienie rąk. Trwa do tej pory
Parę miesiecy później doszło osłabienie prawej strony, ręki i nogi. Trwa do tej pory. Duża poprawa nastąpiła po rehabilitacji. 
Z innych objawów pojawiają się napady migreny od czasu do czasu.
We wrześniu mąż był w szpitalu, miał RM głowy- czysto. Pobrano mu pmr- prążki typu 2. Wypisano go bez rozpoznania. Sami zrobiliśmy RM kręgosłupa szyjnego- wyszły 2 zmiany demienilizacyjne nieaktywne. Na tej podstawie lekarz stwierdził SM a lekarka powiedziała, że to Ppsm. 
Wiem, że nie jesteście lekarzami, ale może ktoś miał podobną sytuację. Jesteśmy przerażeni i zagubieni.

Zapomniałam napisać. W lutym 2024 mąż miał RM odcinka szyjnego bez kontrastu i nie było żadnych zmian.
Odpowiedz
Ile lat ma mąż ? Czy został zakwalifikowany do jakiegoś programu lekowego?
Odpowiedz
Bambie z opisu dla mnie to bardzo dziwne, ze jest stwierdzone PPSM ... moze dlatego ze glowa jest czysta? a lekarze ogolnie mowia, ze zmiany w rdzeniu kregowym = duzo gorzej. Jednak u mnie SM tez zaczelo sie nietypowo bo od zmian w rdzeniu kregowym a mam postac rzutowo remisyjna.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości