Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wyniki niejednoznaczne
mam 37 lat, trafilam na sor z zaburzeniami równowagi i zawrotami glowy, wszystko sie bujalo i dwoiło w oczach kilka dni, koszmar. finalnie trafilam oddział, dretwiała mi twarz, ból głowy, dodatni Romberg przez długi czas. opis MR poniżej, prążków brak, po solumedzie poprawa obajwow, wypisana do domu z diagnozą sm i skierowaniem do programu lekowego. wg pani ordynator opis rezonansu niejednoznaczny ale obraz już tak: powiedziala ze zmiany są charakterystyczne w charakterystycznych miejscach. podczas kwalifikacji do programu lekowego zostałam zlana, nikt nie zerknął na płytkę mimo ze poprosiłam, opis nie jednoznaczny, prążków brak, wiec prosze czekac na telefon pomyslimy co z pania zrobic. potrzebuje namiaru na kogos kto patrzy na wiecej niz papierek, brak prążków i opis. potrzebuje drugiej opinii.

MR Głowa - MR Głowa z kontrastem
Badanie MR głowy wykonane sekwencji TSE, Dark fluid, Space, cass3D, mprage, DWI/ADC, obrazy T1-, T2-zależne, w płaszczyźnie strzałkowej, poprzecznej i czołowej, wykazało:
W istocie białej podkorowej okolic czołowo-ciemieniowych, wzdłuż trzonu komory bocznej lewej widoczne liczne drobne ogniska podwyższonego sygnału nie wykazujące cech restrykcji dyfuzji – zmiany naczyniopochodne rozsiane? demielinizacyjne? do korelacji klinicznej.
Układ komorowy nieposzerzony, nieprzemieszczony, symetryczny.
Okolica przysadki mózgowej zachowana prawidłowo.
Struktury środkowe nieprzemieszczone.
Drobne, dość symetryczne ogniska o płynowej intensywności sygnału obustronnie w okolicy dolnych części jąder podkorowych, odpowiadające nieco szerszym przestrzeniom okołonaczyniowym.
Bruzdy mózgu i rowki móżdżku prawidłowej szerokości.
Kompleksy nerwów VII i VIII nieposzerzone, prawidłowo otoczone płynem w obrębie przewodów słuchowych wewnętrznych.
Migdałki móżdżku powyżej poziomu otworu wielkiego.

dodam jeszcze że rezonans z kontrastem był robiony ponad 2 tyg po tych zaburzeniach z którymi trafiłam na sor
Odpowiedz
Dzień dobry, odbiła się pani od systemu - nie pierwszy i nie ostatni raz.

O sposobie leczenia i miejscu pacjenta w systemie decydują procedury.
Aby być zaklasyfikowanym do programu lekowego, pacjent musi spełnić kilka warunków 
z tzw. "kryteriów McDonalda" oraz jakieś pewne wytyczne z NFZ.

Ale też proszę nie rozpaczać. Te leki to nie są cukierki.
To dawka solidnej chemii, przy której co 3 miesiące trzeba monitorować wątrobę i nerki.

Radiodiagnostyk bardzo dobrze napisał - widzi zmiany, których przyczyn nie jest w stanie określić
i trzeba porównać obraz badania ze stanem ogólnym neurologicznym.

I to zrobił kierownik oddziału.

Zrobili też próbę z Solu-Medrolem.

Na podstawie przeprowadzonych badań można ponad wszelką wątpliwość stwierdzić przewlekły stan zapalny OUN [neurozapalenie (neuroinflammation)].

Podobne rezonanse miałem w 2013r. 2015r.
Punkcja lędźwiowa wykazała obecność prążków w 2017r.
Pełnoobjawowe SM zdiagnozowano w 2019r.
Od 2022r. niektóre zaburzenia po rzucie już się nie cofnęły.

Co możesz zrobić?
Zacząć się edukować.

Zacznij od szukania informacji, co nasila stan zapalny OUN
- kortyzol
- glukoza
- insulina
- brak higieny snu 
- żywność przetworzona

Zacznij od szukania informacji, co wygasza stan zapalny OUN
- witamina D3
- ruch na świeżym powietrzu
- kwasy omega3, kwas alfaliponowy, kwas gammalinolenowy, cholina
- tymochinon
- post przerywany, intermittent fasting

Objawy neurologicze, które podałaś, są charakterystyczne dla zespołu móżdżkowego.
Móżdżek odpowiada za koordynację i równowagę.

Poczytaj proszę o "gluten ataxia".
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości