Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wynik badania MRI - skierowanie do szpitala
Cześć, 

Mam 28 lat. Wiem, że nie zdiagnozujecie tego u mnie, ale może przybliżycie chociaż czego mogę się spodziewać, a być może w przyszłości mój post będzie przydatny dla kogoś innego. 
Od sierpnia ubiegłego roku, zdarzały mi się sekundowe bóle głowy po prawej stronie gdy dotykałem policzka z czym w styczniu zgłosiłem się do neurologa bo nie było to bolesne, ale czasem niekomfortowe. Poinformował, że to neuralgia, ale zanim mi to stwierdzi powinienem zrobić MRI i zgłosić się do lekarza leczącego bruksizm, czy czasem nie od tego są te bóle - mam bruksizm. 
Oprócz tego, nie ma żadnych dziwnych objawów, czasem zdrętwieje ręka jak dłużej na niej poleżę, lub noga jak dłużej posiedzę w jednej pozycji. Zawrotów głowy praktycznie brak, czasem przy większym stresie lub nagłej zmianie pozycji pojawią się zawroty a tak to spokojnie. 
Mam stwierdzoną tężyczkę ok.10 lat temu - suplementuję magnez - jest chyba z tą chorobą ok.

Dostałem wynik: 
W istocie białej prawego płata potylicznego widoczne jest pasmowate hiperintensywne w obrazach FLAIR/T2- zal. ognisko ok.10 mm. Drugie mniejsze ok. 4,5mm o podobnym charakterze widoczne jest w istocie białej, podkorowo w lewym płacie skroniowym - obraz niespecyficzny, może odpowiadać zmiano demielinizacyjnym ew. naczyniopochodnym. 
Reszta wyszła ok

Po wyniku konsultacja z neurologiem, lecz ten poinformował, że tutaj nic nie jest pewne i skierowanie do szpitala na punkcję. Badanie neurologiczne wyszło ok. 
Niestety na przyjęcie i punkcję trochę poczekam, więc może zaczerpnięcie waszych doświadczeń coś pomoże.
Przede wszystkim przeraża mnie te 10mm ognisko bo to jest chyba spore. 
Czy tutaj duża szansa jest na SM, czy raczej zmiany naczyniopochodne? 
Cukrzyca odpada, bo miałem robioną niedawno krzywą cukrową. Z ciśnieniem zawsze miałem delikatne problemy, bo często skakało w okolicach 135/140, ale nigdy nic z tym nie robiłem. Bóle głowy mam bardzo bardzo rzadko, jedynie co mogę dodać to bardzo silne bóle po jakiś weselach, czy urodzinach. Rzadko piję, ale jak już to bóle głowy na drugi dzień są bardzo silne. Palę papierosy jeśli to może jakoś nakierować. 
Jeśli wątek łamie jakiekolwiek zasady to proszę o usunięcie i przepraszam.

Z góry dziękuję za odpowiedzi! Uśmiech 

PS. Jest chyba jakiś błąd w tym wyniku bo we wnioskach końcowych jest napisane, że ognisko 10mm jest w płacie ciemieniowym, a nie potylicznym. A w głównym opisie informują o potylicznym. 

Pozdrawiam!
Odpowiedz
Cześć ?

Rozumiem, że sam opis MRI potrafi przestraszyć – szczególnie jak pojawia się słowo „demielinizacyjne”. Ale z tego, co piszesz, na ten moment nic nie wskazuje jednoznacznie na SM.

Masz dwa ogniska opisane jako „niespecyficzne”, a to bardzo ważne – niespecyficzne znaczy, że nie mają typowych cech konkretnej choroby. Przy paleniu i lekko podwyższonym ciśnieniu takie zmiany naczyniowe też się zdarzają, nawet u młodych osób.

Badanie neurologiczne wyszło prawidłowo, a to duży plus. W SM często coś jednak w badaniu wychodzi. Sam rozmiar 10 mm brzmi groźnie, ale w praktyce to nie jest jakaś „ogromna” zmiana – ważniejszy jest charakter i rozmieszczenie niż liczba milimetrów.

Skierowanie na punkcję to standard przy niejednoznacznym obrazie – lekarz chce po prostu wykluczyć temat, a nie stawiać diagnozę na oko.

Na ten moment naprawdę nie ma podstaw, żeby zakładać najgorszy scenariusz. Poczekaj spokojnie na dalszą diagnostykę.

Trzymam kciuki, żeby wszystko się wyjaśniło na Twoją korzyść ?
Odpowiedz
A rozmieszczenie jest charakterystyczne dla SM ? Czytałem trochę, ale finalnie rozumiem że w każdym miejscu są spotykane.
Odpowiedz
To już pytanie do specjalistówUśmiech
Odpowiedz
Minuta na forum, minuta z AI...

Cytat:ordynator opis rezonansu niejednoznaczny ale obraz już tak: powiedziala ze zmiany są charakterystyczne w charakterystycznych miejscach.

W istocie białej podkorowej okolic czołowo-ciemieniowych, wzdłuż trzonu komory bocznej lewej widoczne liczne drobne ogniska podwyższonego sygnału nie wykazujące cech restrykcji dyfuzji – zmiany naczyniopochodne rozsiane? demielinizacyjne? do korelacji klinicznej.
Drobne, dość symetryczne ogniska o płynowej intensywności sygnału obustronnie w okolicy dolnych części jąder podkorowych, odpowiadające nieco szerszym przestrzeniom

Cytat:Główne lokalizacje zmian w SM (w rezonansie magnetycznym - MRI):
  • Zmiany okołokomorowe: Najczęstsza lokalizacja, zmiany często układają się prostopadle do komór bocznych (tzw. palce Dawsona).
  • Ciało modzelowate: Bardzo charakterystyczna lokalizacja.
  • Podkorowa i nadnamiotowa istota biała: Zmiany rozsiane w półkulach mózgu.
  • Pień mózgu i móżdżek: Zmiany odpowiedzialne m.in. za zaburzenia równowagi i koordynacji.
  • Rdzeń kręgowy: Zmiany w rdzeniu (często szyjnym) mogą występować jako jedyne lub towarzyszyć zmianom w mózgu.
Odpowiedz
(18-02-2026, 20:58)lessero napisał(a): Minuta na forum, minuta z AI...

Cytat:ordynator opis rezonansu niejednoznaczny ale obraz już tak: powiedziala ze zmiany są charakterystyczne w charakterystycznych miejscach.

W istocie białej podkorowej okolic czołowo-ciemieniowych, wzdłuż trzonu komory bocznej lewej widoczne liczne drobne ogniska podwyższonego sygnału nie wykazujące cech restrykcji dyfuzji – zmiany naczyniopochodne rozsiane? demielinizacyjne? do korelacji klinicznej.
Drobne, dość symetryczne ogniska o płynowej intensywności sygnału obustronnie w okolicy dolnych części jąder podkorowych, odpowiadające nieco szerszym przestrzeniom

Cytat:Główne lokalizacje zmian w SM (w rezonansie magnetycznym - MRI):
  • Zmiany okołokomorowe: Najczęstsza lokalizacja, zmiany często układają się prostopadle do komór bocznych (tzw. palce Dawsona).
  • Ciało modzelowate: Bardzo charakterystyczna lokalizacja.
  • Podkorowa i nadnamiotowa istota biała: Zmiany rozsiane w półkulach mózgu.
  • Pień mózgu i móżdżek: Zmiany odpowiedzialne m.in. za zaburzenia równowagi i koordynacji.
  • Rdzeń kręgowy: Zmiany w rdzeniu (często szyjnym) mogą występować jako jedyne lub towarzyszyć zmianom w mózgu.

Już nie bądź taki dla "nowego" Uśmiech

(16-02-2026, 12:29)Czenu123 napisał(a): A rozmieszczenie jest charakterystyczne dla SM ? Czytałem trochę, ale finalnie rozumiem że w każdym miejscu są spotykane.

Bez punkcji to możę być SM,Bolerioza,infekcje,migreny,niedobór witamin, i wieeeeele rzeczy Duży uśmiech Szukać innego szpitala,albo prywatnego neurologa co da skierowanie na cito Uśmiech
Odpowiedz
Dzięki ! Wszystko jest jasne. Jestem po konsultacji z neurologiem który zajmuje się SM i stwierdził że nie jest to opis nagłej hospitalizacji na oddziale neurologicznym przy braku objawów i wstępnie do maja mam wykonać USG tętnic doglowowych, lipidogram i USG serca, aby sprawdzić czy zmiany mogą być naczyniopochodne. W połowie maja powtórzyć rezonans + kontrast. Neurolog uspokoił ze zmiany są w miejscach nie charakterystycznych dla SM + brak objawów ( no jedynie delikatna neuralgia po prawej stronie ) i że jest duża szansa, że to nie SM.
Jeśli jednak w maju na rezonansie wyjdą nowe zmiany lub utrzymają się tylko te dwie, ale będą aktywne to wtedy wraca temat hospitalizacji.

Dziękuję jeszcze raz i mam nadzieję, że co złego to nie ja..
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości