Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Leczenie w Niemczech
Hej, czytam wszystkie wątki odnośnie leczenie sm w Niemczech. Jest tam lepsze leczenie? Jesteście s stanie coś więcej napisać?
Odpowiedz
(06-03-2026, 09:15)Agula123 napisał(a): Hej, czytam wszystkie wątki odnośnie leczenie sm w Niemczech. Jest tam lepsze leczenie? Jesteście s stanie coś więcej napisać?

Hej Agula, 
Na wlasnym przykladzie moge powiedziec, ze od kiedy przyjechalam ok 4 lat temu do Niemiec, mialam o wiele mniejszy problem z dostepem do badan, diagnostyka i dostepem do lekow. Nie jest zle. No i od razu mialam mozliwosc rozpoczecia terapii lekiem wysokoskutecznym.
Ale nie moge sie za wiele wypowiadac na temat PL, bo ze tego co slyszalam troche sie zmienilo na plus od czasu kiedy wyjechalam.
Pozdrawiam!
Odpowiedz
(06-03-2026, 14:24)Merulasong napisał(a):
(06-03-2026, 09:15)Agula123 napisał(a): Hej, czytam wszystkie wątki odnośnie leczenie sm w Niemczech. Jest tam lepsze leczenie? Jesteście s stanie coś więcej napisać?

Hej Agula, 
Na wlasnym przykladzie moge powiedziec, ze od kiedy przyjechalam ok 4 lat temu do Niemiec, mialam o wiele mniejszy problem z dostepem do badan, diagnostyka i dostepem do lekow. Nie jest zle. No i od razu mialam mozliwosc rozpoczecia terapii lekiem wysokoskutecznym.
Ale nie moge sie za wiele wypowiadac na temat PL, bo ze tego co slyszalam troche sie zmienilo na plus od czasu kiedy wyjechalam.
Pozdrawiam!
Dzięki za info. No właśnie nie wiem jak to jest z tymi lekami. Ja aktualnie mam zeposie, czy działa? Nie wiem. Objawy mam różne! Dosłownie ! Ale lekarz twierdzi że to nie rzuty tylko objawy....hm...?? 
Miałaś kogoś za granicą czy tak wyjechałaś? Bo ja nikogo nie mam
Odpowiedz
(06-03-2026, 15:44)Agula123 napisał(a):
(06-03-2026, 14:24)Merulasong napisał(a):

Hej Agula, 
Pozdrawiam!
Dzięki za info. No właśnie nie wiem jak to jest z tymi lekami. Ja aktualnie mam zeposie, czy działa? Nie wiem. Objawy mam różne! Dosłownie ! Ale lekarz twierdzi że to nie rzuty tylko objawy....hm...?? 
Miałaś kogoś za granicą czy tak wyjechałaś? Bo ja nikogo nie mam

Nie mialam. U nas bylo tak, ze szukalismy pracy jeszcze bedac w Polsce. Pierwszy znalazl moj maz i ja do niego po miesiacu dojechalam i po jakims czasie tez znalazlam robote. Ale on mnie od poczatku dopisal do swojego ubezpieczenia i praktycznie od razu poszlam do neurologa, u ktorego teraz sie lecze. Dobrze trafilam. Pani doktor wtedy juz powiedziala, ze nalezy mi sie leczenie od zaraz bo spelniam kryteria diagnozy Zdziwko , a w Polsce nie spelnialam...dziwne. Ale nie zaczelam sie wtedy leczyc tylko robilam regularnie rezonans. No i jak sie pojawily nowe zmiany typowe dla SM, to juz sie nie zastanawialam. Jestem na Kesimpcie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości