Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liczba i wielkość zmian demielinizacyjnych
a czy "aktywne zmiany" to to samo co "wzmocnione po kontraście"? bo ja mam w karcie napisane: 23 zmiany, po wprowadzeniu kontrastu wzmocnieniu uległy 3. jakoś tak.
Odpowiedz
(31-03-2019, 13:43)magdas5 napisał(a): a czy "aktywne zmiany" to to samo co "wzmocnione po kontraście"? bo ja mam w karcie napisane: 23 zmiany, po wprowadzeniu kontrastu wzmocnieniu uległy 3. jakoś tak.

tak, to to samo
Odpowiedz
Mam pierwszy kontrolny wynik i oczywiście załamka, nowa zmiana w okolicy rogu politycznego 10mm i nowe ognisko w płacie ciała modzelowatego 7mm.  Płacz spodziewałam się trochę tego, bo zaraz po diagnozie miałam kilka epizodów osłabienia, ręka, noga, podwójne widzenie. Stare zmiany uległy zmniejszeniu i to moim zdaniem bardzo. Najgorsze że moja doktor będzie dopiero po świętach i nie wiem czy do tego czasu nie zwariuję, bo nie wiem co myślec. Tak naprawdę czuję się super fizycznie, ale łeb tradycyjnie może siąść.  Niezdecydowany
Odpowiedz
Nie martw się na zapas, poczekaj spokojnie na lekarza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
(09-04-2019, 08:42)e-smka napisał(a): Mamy na to jakiś wpływ??
NIE...
Trzeba to przyjąć, nie załamywać się i iść dalej z podniesioną głową... tak sobie to tłumaczę, choć nie zawsze działa  Wywracanie oczami
Nie martw się  Przytulanie

Nieśmiały racja
Odpowiedz
(16-10-2018, 14:58)hela napisał(a): Ja przed programem też miałam z 5 zmian aktywnych, lekarz powiedział że trzeba szybko wdrożyć leczenie i nic po za tym, nie miałam żadnych dziwnych objawów i czułam się bardzo dobrze

A ile miałaś zmian w rdzeniu?
Odpowiedz
W rdzeniu wcześniej jedną dużą aktywną, dostałam solu, potem miałam operację, a po niej pojawiło się tych pięć zmian w mózgu
Odpowiedz
ja nie miałam, było 14 w głowie, teraz jest 16, ale stare się zmniejszyły i to bardzo
Odpowiedz
(09-04-2019, 11:16)hela napisał(a): W rdzeniu wcześniej jedną dużą aktywną, dostałam solu, potem miałam operację, a po niej pojawiło się tych pięć zmian w mózgu

Ciekawe, może to operacja była czynnikiem 'stresującym' dla organizmu i stąd te nowe ogniska?
Odpowiedz
Ja w ogóle mam wrażenie, że wyniki MRI sobie, a samopoczucie sobie. Ja miewałam "całkiem niezłe" wyniki podczas ciężkiego rzutu i nowe zmiany, niektóre nawet "świecące", gdy czułam się jak młoda bogini. Na te wyniki mam teraz całkowicie wywalone, jedynym problemem w związku z rezonansem jest zakładanie wenflonu (ostatnio udało się za szóstym razem). No bo jakie znaczenie mają nowe zmiany, jeśli czujemy się dobrze? To może być tylko wskazówka do lekarza, żeby ewentualnie zmienić lek, ale to też niekoniecznie. Tak, że ja bym się tym nie przejmowała, a wiem, co mówię, choruję już 10 lat.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości