Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Objaw Lhermitte'a jak wygląda?
Jak to u Was wygląda jeśli macie? Ja jak zegnę głowę to nic się nie dzieje, ale jak się garbię mam drętwienie między łopatkami, i teraz nie wiem czy to od przeciążenia kręgosłupa (noszę 10kg bobasa) czy to to...
Odpowiedz
Nie..
Odpowiedz
(10-12-2018, 11:17)WorkBorg napisał(a): Nie..

Krótko i zwięźle, ale gdzieś na YT neurolog angielski tłumaczy to zjawisko i pokazuje film na którym po zgięciu głowy te rzekome prądy rozchodzą się na ramiona a nie na kręgosłup. Jeszcze chciałabym wiedzieć jak samemu zgiąć ''BIERNIE'' głowę Język
Odpowiedz
(10-12-2018, 17:27)Anna Zet napisał(a):
(10-12-2018, 11:17)WorkBorg napisał(a): Nie..

Krótko i zwięźle, ale gdzieś na YT neurolog angielski tłumaczy to zjawisko i pokazuje film na którym po zgięciu głowy te rzekome prądy rozchodzą się na ramiona a nie na kręgosłup. Jeszcze chciałabym wiedzieć jak samemu zgiąć ''BIERNIE'' głowę Język

Nawet nie biernie, wystarczy że zegniesz głowę. Jeżeli nic się nie dzieje, nie ma ogniska na tym odcinku rdzenia.
Odpowiedz
Dokładnie tak jak WorkBorg napisał. Objaw Lhermitte'a pojawia się kiedy zginasz głowę do przodu. U mnie podczas rzutu wystarczył niewielki ruch głową w dół i od raz przechodził mi prąd przez kręgosłup. Wtedy jeszcze ten prąd wchodził mi w ręce. Teraz objaw Lhermitte'a pojawia się u mnie na szczęście tylko raz na kilka dni.
Odpowiedz
Czyli stoję prosto i zginam głowę tak jakby broda do klatki piersiowej?
Odpowiedz
Stoisz, leżysz, siedzisz, idziesz, nieistotne.
Odpowiedz
Cześć,
czy spotkaliście się z Lhermittem , który objawia się nagłym mrowieniem, które leci tylko do lewej stopy i lewej dłoni (nic w kręgosłupie się wtedy nie dzieje) przy biernym zgięciu głowy?

Dodam, że mam zmianę w rdzeniu kręgowym.
Odpowiedz
To chyba nie ten objaw, tez mam zmianę w rdzeniu i różne mrowienia, ale Lhermitta nie mam. Wiele osób czasem coś zamrowi, u mnie są to z reguły te same miejsca.
Odpowiedz
Mrowienie pojawia się tylko przy zgięciu głowy..i znika. Nie wiem, nie potrafię ocenić czy to jest uczucie "porażenia prądem" jak w wiele źródeł opisuje.
No nic, czekam na punkcję, nią chyba łatwiej zdiagnozować niż potencjalnym LhermittemUśmiech

dzięki!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości