Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krwiodawstwo
a dzięki, wynika z tego że trzeba być zdrowym jak kuń Duży uśmiech
Odpowiedz
Tylko pytanie, jak to jest weryfikowane. Przecież nie trzeba się chwalić SM.
Odpowiedz
Akinion nie trzeba się chwalić ale wypada poinformować.
Ja byłam na okcji DKMS wiedząc, że odpadam i dziewczyna zapisująca ludzi to nie wiedziała gdzie patrzeć no ale w końcu znalazła, że SM odpada. Do tego niedoczynność tarczycy i astma więc mam małe szanse pomóc.
Odpowiedz
Piszę od strony medycznej  -- od strony prawnej, to już każdy fundusz zdrowia ustala sobie restrykcje osobno. 

Nie ma nic w naszej krwi co - z medycznego punktu widzenia - zabrania nam jej oddawania. 

Co do szpiku - tutaj już inna bajka.
Odpowiedz
DKMS mnie skreslilo jak zgłosiłam że mam SM, oni wychodzą z założenia że my jako chorzy możemy sobie zaszkodzić oddając szpik
Odpowiedz
Ooo super informacja! W sumie nigdzie się nie dowiadywalam, po prostu po diagnozie przestałam oddawać krew. To przy najbliższej okazji pójdę i zapytam. Może się uda. Przynajmniej jedną dobrą wiadomość.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
Jako dawca szpiku zarejestrowałam się kiedy miałam 18 lat. Jak wysłałam tam mail z informacją o diagnozie to odpisali że bardzo im przykro ale muszą usunąć mnie z bazy.
Odpowiedz
Klaudia u mnie to samo
Odpowiedz
Mam legitymację I stopnia ZHDK i jeśli czegoś mi po diagnozie brakuje, to właśnie możliwości oddawania krwi. A wykluczyłem się sam. I tak czytając to, co napisaliście, przez chwilę pomyślałem sobie, że pójdę i sprawdzę. Ale tylko przez chwilę. Z racji brania aubagio ban na oddawanie krwi wg mnie będzie na 100%. Z medycznego punktu widzenia osoby ze stwierdzonym SM, nie zażywające leków i mające zgodę lekarza prowadzącego mogą być dawcami. Jednak w 99% zostaną zdyskwalifikowani już na wstępie. Większość lekarzy w stacjach krwiodawstwa woli dmuchać na zimne. I tego nie przeskoczymy.
Niestety ;-(
Odpowiedz
Nigdy nie oddawałam kwri więc nie interesowałam się też tą kwestią. Zresztą kiedyś powiedziano mi że przy mojej wadze i tak krwi ode mnie nie wezmą. Ale myślę że aubagio absolutnie nas wyklucza z krwiodawstwa.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości