Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co dalej robić?
Pytanie 
Cześć wszystkim, mam 36 lat i jestem tu nowa. W zasadzie zaglądam tu od czasu do czasu (kiedy źle się czuję) żeby znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania ale nigdy jeszcze nic nie pisałam. Kiedyś SM kojarzyło mi się z wózkiem inwalidzkim i tyle wiedziałam w tym temacie(przepraszam). Odkąd od okulistki usłyszałam że mogę mieć SM wiem już trochę więcej ale do rzeczy... Tak więc pierwsze podejrzenie SM usłyszałam w gabinecie okulistycznym w grudniu 2020 po badaniu OCT oczu gdzie wyszło, że mam początki zaniku nerwu wzrokowego. Trochę się tym przestraszyłam ale zostawiłam w spokoju, ponieważ Pani doktor powiedziała, że za rok w kolejnym badaniu zobaczymy czy to się pogłębia. Niestety od lutego 2021 zaczęłam źle się czuć. Czułam takie dziwne drętwienia ręki i nogi, czasami uczucie przykładania czegoś gorącego do ręki i twarzy, uczucie igiełek na twarzy-wszystko to po tylko po prawej stronie. Do tego problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, szum w uszach. Dostałam skierowanie do szpitala. Tam wykonano mi rezonans i tomograf głowy. Zmian SM nie wykryto. Jedynie malformację żylną w głowie. Po wyjściu ze szpitala wykonałam jeszcze rezonans odcinka szyjnego (bo szpital miał zepsuty sprzęt). Tam również zmian SM nie ma  jednak wyszło że mam dyskopatię. W posiadaniu ma również rezonans odcinka piersiowego tam również ok. Chyba po 2 tygodniach od wyjścia ze szpitala było ok. Dla pewności zrobiłam jeszcze potencjały wywołane i też ok. Później wróciło koło lipca 2021 i tak co kilka miesięcy złe samopoczucie wraca i trwa po kilka tygodni. Dostałam też skierowanie na testy na boreliozę oraz badanie na tężyczkę utajoną. Wszystko ok. Do tego wszystkiego często muszę biegać siusiu (10-12 razy na dzień). Podpowiedzcie proszę czy coś jeszcze mogę zrobić? Wiem, że to wygląda jakbym się nakręcała, że jestem chora ale naprawdę nie chciałabym czegoś przegapić i zacząć leczenia zbyt późno. Mam dwójkę dzieci. Zastanawia mnie jeszcze na jakiej podstawie diagnozowany jest CIS? Pozdrawiam was serdecznie i jeśli ktoś dobrnie do końca postu (który jest trochę zbyt długi) to bardzo dziękuję  Wywracanie oczami
Odpowiedz
Spoko maleńka też tak długo było u mnie zaraz mija 3 rok. Rezonans chce znowu zrobić na własną rękę w tym roku. Lekarze to mnie raczej mieli zawsze za wariatkę. Nie wiem czemu tak się dzieje że objawów mamy cała paletę a rezonans wychodzi czysty. Moja siostra tez tak miała całe 6 lat i każdy lekarz zapewniał ja że nie ma SM bo rezonans czysty i prążków brak. Ale niestety... Co możesz jeszcze zrobić ? Z mojej 3 letniej perspektywy - dobrze się odżywiać, nie stresować. Zrób badanie B12 i D3 uzupełnij niedobory. Magnez. Też mam dwójkę dzieci Uśmiech

Skoro był pierwszy rzut tak jak dobrze rozumiem PZNW to powinno wpisać CIS. A że piszesz że masz też drętwienia i szumy uszny to jakby 2 rzut ale raczej pewnie jeśli neurolog sprawdzając odruchy nic nie widzi niepokojącego rezonans czysty to po prostu wyklucza SM. Wiem że wielu takim przypadkom wmawia się nerwicę po prostu i odsyła do psychologa.

Jeszcze możesz zrobić porządek z zębami gdyż bardzo dużo mówi się o chorobach neurodegeneracyjnych wywolanych wlasnie złym stanem uzębienia... Ja pozbyłam się wielu zębów leczonych kanałowych i zostały mi jeszcze dwa właśnie po tej lewej stronie gdzie odczuwam większość objawów właśnie.
Odpowiedz
(14-01-2022, 16:09)Lusia98 napisał(a): Spoko maleńka też tak długo było u mnie zaraz mija 3 rok. Rezonans chce znowu zrobić na własną rękę w tym roku. Lekarze to mnie raczej mieli zawsze za wariatkę. Nie wiem czemu tak się dzieje że objawów mamy cała paletę a rezonans wychodzi czysty. Moja siostra tez tak miała całe 6 lat i każdy lekarz zapewniał ja że nie ma SM bo rezonans czysty i prążków brak. Ale niestety... Co możesz jeszcze zrobić ? Z mojej 3 letniej perspektywy - dobrze się odżywiać, nie stresować. Zrób badanie B12 i D3 uzupełnij niedobory. Magnez. Też mam dwójkę dzieci Uśmiech

Skoro był pierwszy rzut tak jak dobrze rozumiem PZNW to powinno wpisać CIS. A że piszesz że masz też drętwienia i szumy uszny to jakby 2 rzut ale raczej pewnie jeśli neurolog sprawdzając odruchy nic nie widzi niepokojącego rezonans czysty to po prostu wyklucza SM. Wiem że wielu takim przypadkom wmawia się nerwicę po prostu i odsyła do psychologa.

Jeszcze możesz zrobić porządek z zębami gdyż bardzo dużo mówi się o chorobach neurodegeneracyjnych wywolanych wlasnie złym stanem uzębienia... Ja pozbyłam się wielu zębów leczonych kanałowych i zostały mi jeszcze dwa właśnie po tej lewej stronie gdzie odczuwam większość objawów właśnie.

Lusia98 bardzo dziękuję za odpowiedź Zawstydzony  Nie wiem czy dobrze zrozumiałam.  Ty i Twoja siostra macie już postawioną diagnozę? Wit D lekko mam obniżoną B12 nie badałam. Zanim trafiłam do szpitala to zeby sprawdziłam bo też o tym słyszałem że mogą wywołać wiele schorzeń. W takim razie badam B12, zdrowo się chowam i czekam  Uśmiech
Odpowiedz
Bez zmian widocznych w rezonansie nikt nie postawi diagnozy SM, ponieważ ta choroba polega właśnie na powstawaniu tych zmian. Jeśli ich nie ma, trzeba szukać gdzie indziej. Może właśnie w jakichś niedoborach witamin (D, z grupy B) lub minerałów.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości