08-01-2025, 21:40
(01-04-2024, 20:46)nikoolaz napisał(a): Czesc![]()
Czy twój lekarz prowadzący wspominał może czy leukocyty zostaną na niskim poziomie czy za jakiś czas się unormują ?
Jestem od ponad roku na Ponvory, początkowo leukocyty poszły w dół , a próby wątrobowe do góry. Po ok 6 miesiącach miało się uregulować. Tylko próby wątrobowe wróciły do normy, leukocyty niestety nie.
No ja to mam czas reakcji, nie ma co.
Ogólnie leukocyty dalej mam na niskim poziomie, normalne przy leku immunosupresyjnym, wszak nawet ulotka leku mówi, że są one redukowane do nawet 1/3 oryginalnej wartości we krwi. Mimo tego chorób nie łapię, szczepię się na bieżąco na co mogę (tj. grypa + COVID), wątroba elegancko, nawet czasami sobie na piwko czy dwa pozwolę. Jednak jak lekarz rodzinny (nowy, nie zaznajomiony z chorobą) zobaczył moją morfologię to się przestraszył i chciał do onkologa wysyłać, bo leukocyty takie niskie to aż jak nowotwór jakiś wygląda, a dopiero potem zajrzał w kartę i powiedział "aa to Pan immunosupresyjny przyjmuje, co Pan nie mówi."
Póki co jest dobrze, od ponad 2 lat w głowie czysto, samopoczucie takie samo jak było, tj. dobre. Oby tylko było tak dalej i już żadnych rzutów i ognisk w głowie nie było, bo nie chcę znów dostawać kosmicznych dawek sterydów dożylnie.
Zdrówka życzę i Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku