Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kesimpta (ofatumumab)
Dzisiaj o 11 brałem drugi zastrzyk Kesimpty. I jak na razie totalnie nic. Żadnych skutków ubocznych. Uśmiech
Odpowiedz
(12-03-2024, 19:11)MarcinS napisał(a): Dzisiaj o 11 brałem drugi zastrzyk Kesimpty. I jak na razie totalnie nic. Żadnych skutków ubocznych. Uśmiech

Super Duży uśmiech Zero skutków ubocznych to naprawdę duży komfort.
Pierwszy zastrzyk też miałam przed poludniem, kolejny trochę pózniej, następny jeszcze pózniej. I tak oto tym sposobem teraz robię już przed pojsciem spać. A to wszystko po to, żeby w razie czego przespać najgorsze. Tylko, że to "gorsze" nigdy nie nastąpiło na Kesimpcie. Oby tak zostało Uśmiech
Odpowiedz
mi też zalecali by brać na noc i by 'przespać' ewentualne skutki uboczne, ale zostałam przy zastrzykach o ok. 11 rano i w trakcie pracy robię
Odpowiedz
(06-03-2024, 16:49)Olaa napisał(a): Marcin myślę, żez każdym następnym będzie mniej skutków ubocznych Uśmiech
Pierwszy zastrzyk miałam pod koniec pazdziernika ubieglego roku. Bardzo sobie chwalę.
Po 3-letnim codziennym przyjmowaniu Tecfidery fajna zmiana- wczesniej tabletka 2 razy na dzien a  tu nagle zastrzyk tylko raz na miesiąc Cwaniak

Olaa, jak się czujesz teraz po braniu nowego leku? Ja właśnie wróciłam od neuro i padła decyzja zmiany leku z tec na kesimpta lub zeposie ( mamy podjąć decyzję po nadaniach) tecfidere przyjmowałam rok. Po badaniu mri wyszła jedna zmiana dlatego padła decyzja o zmianie leku.
Odpowiedz
W grudniu przeszłam na Kesimpte z Tecfidery i jestem zachwycona tą zmianą. Kesimpta dla mnie jest cudowna, nie mam żadnych skutków ubocznych od drugiego zastrzyku, a przy okazji skończyły się wszystkie skutki uboczne Tec, których było jak się okazuje sporo. Między innymi koszmarny trądzik, który zniknął dosłownie z dnia na dzień i którego nie łączyłam w ogóle z Tec.
Odpowiedz
Agula123, jestem zadowolona. 
Brałam Tecfiderę przez 3 lata, co było dużym komfortem po wcześniejszych latach kłuć. Ale po 3 latach przyszedł rzut i decyzja o zmianie Tec na Kesimptę. Trochę się martwiłam jak to będzie, ale jest bardzo dobrze Uśmiech Na temat Zeposi nie mogę się wypowiedzieć, nigdy nie stosowałam. Mam nadzieję, żw Kesimpta zostanie już ze mną i nie będzie trzeba zmieniać.
Daj znać jaką podjęłaś decyzję Przytulanie
Odpowiedz
Cześć,
Mam pytanie do osób biorących Kesimptę więcej niż 9 miesięcy - chodzi mi o długoterminowe skutki zażywania tego preparatu.
- czy doświadczyliście dolegliwości związanych z przyspieszonym rytmem serca?
- czy doświadczyliście uczucia niepokoju/lęku, które wymagało rozpoczęcia terapii lekami przeciwlękowymi?
- czy morfologia bardzo się pogorszyła? limfocyty/leukocyty/żelazo?
- czy doświadczyliście dolegliwości takich jak sucha, ziemista skóra, łysienie, wypadanie włosów, pocienienia włosów?
- czy doświadczyliście dolegliwości związanych z oddychaniem, krótki oddech, uczucie niepełnego oddechu? świsty, alergie wpływające na układ oddechowy?

Jestem 3 rok na Aubagio, wczesniej Copaxone (odstawienie ze względu na mocne odczyny skórne) i Tecfidera (odstawienie ze względu na spadek limfocytów).
Chciałbym spróbować Kesimpty poniewaz na Aubagio mam w/w dolegliwości w róznych nasileniach.
Odpowiedz
Czy ktoś z Was miał już kontrolny rezonans na Kesimpcie i podzieli się jak efekty?
Odpowiedz
(15-04-2024, 15:30)Ali27 napisał(a): Czy ktoś z Was miał już kontrolny rezonans na Kesimpcie i podzieli się jak efekty?

Tak, ja. Tydzień temu odebrałam wyniki. Doktor powiedziała, że ogólnie stabilnie. Nic nowego mi nie doszło, jedna zmiana zmalała o 4mm, a druga się zwiększyła o 3mm. Nie widzą też aktywności rezonansowej, ja w prawdzie mam uczulenie na kontrast, ale doświadczony lekarz jest w stanie odróżnić, czy zmiany są świeże.
Odpowiedz
(29-03-2024, 21:25)lukaszewski napisał(a): Cześć,
Mam pytanie do osób biorących Kesimptę więcej niż 9 miesięcy - chodzi mi o długoterminowe skutki zażywania tego preparatu.
- czy doświadczyliście dolegliwości związanych z przyspieszonym rytmem serca?
- czy doświadczyliście uczucia niepokoju/lęku, które wymagało rozpoczęcia terapii lekami przeciwlękowymi?
- czy morfologia bardzo się pogorszyła? limfocyty/leukocyty/żelazo?
- czy doświadczyliście dolegliwości takich jak sucha, ziemista skóra, łysienie, wypadanie włosów, pocienienia włosów?
- czy doświadczyliście dolegliwości związanych z oddychaniem, krótki oddech, uczucie niepełnego oddechu? świsty, alergie wpływające na układ oddechowy?

Jestem 3 rok na Aubagio, wczesniej Copaxone (odstawienie ze względu na mocne odczyny skórne) i Tecfidera (odstawienie ze względu na spadek limfocytów).
Chciałbym spróbować Kesimpty poniewaz na Aubagio mam w/w dolegliwości w róznych nasileniach.

Ja mam obniżony poziom żelaza. Ale dostałam leki i już poziom na minimum
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości